Παρέμβαση Τάκη Χατζηγεωργίου στην Ερευνητική Επιτροπή για τα Έγγραφα Παναμά

«Αυτό που τούτη την ώρα γνωρίζουμε για τα γνωστά πλέον ως Panama Papers, δεν είναι παρά μια σταγόνα σε ένα απέραντο ωκεανό εγγράφων και πληροφοριών γύρω από το ζήτημα. Όσο ποιο βαθιά προχωράμε με την έρευνα τόσο πιο πολύ κατανοούμε ότι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι δομικό στοιχείο της Unknown-3παγκοσμοιοποιημένης οικονομίας. Πιο σωστά ενός παγκοσμιοποιημένου τρόπου αποφυγής φορολογίας ή και απόκρυψης κλεμμένων! Πως μπορεί διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι 486 από τις 500 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν παραρτήματα στις Νήσους Κέιμαν!»

Aυτά σημειώνει με ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου μετά που ανέλαβε χθες και επίσημα καθήκοντα μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποκαλούμενα «Έγγραφα του Παναμά / Panama Papers».

Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηγεωργίου «η εντύπωση στον μέσο πολίτη είναι ότι ο νόμος ισχύει για όλους αλλά δεν τους αγγίζει όλους ισότιμα. Τώρα που πέρασε η αρχική οργή των πολιτών από την διαρροή των εγγράφων του Παναμά είναι πλέον ξεκάθαρο ποιους πρέπει να στοχεύσουμε. Αυτή την στιγμή η φοροδιαφυγή μόνο από ιδιώτες αγγίζει τα €200 δις τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το διεθνές σύστημα φοροδιαφυγής δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενδιάμεσους. Χωρίς δηλαδή εξειδικευμένες υπηρεσίες. Και είναι ακριβώς αυτοί οι ενδιάμεσοι που καταργούν τους νόμους και την κυριαρχία των κρατών. Αυτούς πρέπει να στοχεύσουμε με την προσπάθεια νέων νομοθεσιών»

Σκοπός της ερευνητική επιτροπής είναι η εξέταση του σκανδάλου των αποκαλούμενων “Εγγράφων του Παναμά”, της ίδρυσης δηλαδή εξωχώριων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους από ομίλους, επιχειρηματίες και μεμονωμένα πρόσωπα με σκοπό να αποφύγουν τη φορολόγησή τους. Επιπρόσθετα η Επιτροπή έχει την εξουσία να ερευνά τα αρχεία που σχετίζονται με το θέμα και να καλεί – όπως και ήδη κάνει – υψηλόβαθμα μέλη της Επιτροπής και των κυβερνήσεων των κρατών μελών στις ακροάσεις της, οι οποίες είναι υποχρεωτικές.