Η Ελ. Θεοχάρους έφυγε «πυροβολώντας» από τη Γενεύη

Με επικρίσεις εναντίον του Προέδρου Αναστασιαδη ότι οι υποχωρήσεις του δεν έχουν τελειωμό η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελενη Θεοχάρους έφυγε από τη Γενεύη και επιστέφει στην Κύπρο .Σε γραπτή δήλωση της η Ελένη Θεοχάρους αναφέρει:520258792-25879.dgsdefrgsdefragerq.17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002_550_900_crp

«Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε αξιοπρεπώς από την Γενεύη, επειδή κατέστη πλέον ξεκάθαρο ότι η παρουσία του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελβετική Πρωτεύουσα ήταν τυπική και διακοσμητική, οι απόψεις και προτάσεις των μελών του περνούσαν απαρατήρητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε πλέον να προσφέρουμε τίποτε προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης των όποιων θετικών εξελίξεων για την Κύπρο μας.
Θυμίζουμε ότι παρά τις ισχυρές διαφωνίες μας τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, αποδεχτήκαμε να ταξιδέψουμε στην Ελβετική πρωτεύουσα, ελπίζοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα υπήρχε η διάθεση από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη να συνδιαμορφώσει με το Εθνικό Συμβούλιο την τακτική και τις θέσεις που η πλευράς μας θα πρότασσε στη Γενεύη. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε. Το Εθνικό Συμβούλιο χρησιμοποιήθηκε ως εξιλαστήριο θύμα και ως ο συνήθης ύποπτος για να του φορτωθούν διαρροές άλλων και διαφωνίες που βόλευαν την επικοινωνιακή στρατηγική του προεδρικού.
Αποχωρούμε από τη Γενεύη γιατί δεν συμφωνούμε με την διαδικασία όπως αυτή έχει εξελιχθεί σε μια καθαρά πενταμερή διάσκεψη χωρίς την επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη σύγκλιση μιας αποτελεσματικής Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο.
Αποχωρούμε για τους ίδιους λόγους που αποχώρησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το Μοντ Πελεράν απορρίπτοντας τις απαράδεκτες και προκλητικές τουρκικές θέσεις ιδιαίτερα στο εδαφικό αλλά και στα άλλα σημαντικά ζητήματα του κυπριακού.
Αποχωρούμε από τη Γενεύη γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχωρώντας από τις αρχικές του θέσεις θα συμμετέχει στη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ο ίδιος έθετε για πρόοδο και ακτίνα συμφωνίας. Διαπιστώνουμε ότι θα υπάρξει ακτίνα σύγκλισης των θέσεων των δύο πλευρών, μόνο εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίσει τις επικίνδυνες υποχωρήσεις του προκειμένου να προσεγγίσει τις Τουρκικές θέσεις.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε το Εθνικό Συμβούλιο σε πάρα πολλά ζητήματα οι τουρκικές θέσεις συνεχίζουν να είναι απαράδεκτες, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγάλο και η ακτίνα συμφωνίας ανύπαρκτη. Επιπρόσθετα με τη σημερινή πενταμερή διάσκεψη εδραιώνεται η τουρκική θέση περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβαθμίζεται επίσημα στο επίπεδο του συμπροέδρου μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί.
Αποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι στη διολίσθηση που επιχειρείται, υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δίκαια και δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολο του.»
Η αντιπροσωπεία της Αλληλεγγύης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.