Το απόγευμα η συζήτηση του εδαφικού και η κατάθεση χαρτών στη Γενεύη

Η δεύτερη ημέρα των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε χθες μέσα σε κλίμα επιχειρούμενων συγκλίσεων αλλά και διαρροών ικανών να… τινάξουν ολόκληρη imagew-3-aspxτη διαδικασία στον αέρα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών στην Ελβετία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων «έπεσαν» χθες τρία κεφάλαια: αυτά της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (είχαν προηγηθεί το περιουσιακό και οι εγγυήσεις τη Δευτέρα).
Η χθεσινή ημέρα έμελλε ωστόσο να επισκιαστεί από τη διαρροή εγγράφου στο οποίο καταγράφονται οι συνολικά 25 διαφωνίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Στη σκιά της εν λόγω διαρροής εκτυλίχθηκε και μια  ενδοκυπριακή αντιπαράθεση , με τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν αιχμές και κατηγορίες.
Επιμονή στις εγγυήσεις

Οσο για την Αγκυρα, ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γενεύη… επιμένοντας στο θέμα των εγγυήσεων. Το επανέλαβε ρητά χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας ενώπιον διπλωματών. «Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό ζήτημα (σ.σ. το Κυπριακό). Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την τουρκοκυπριακή πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία» διακήρυξε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα έχει πει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Γιλντιρίμ προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας μεν ανοιχτά την ΕΕ ότι «εξαπάτησε» τους Τουρκοκυπρίους το 2004, αλλά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από την Κύπρο θα μπορούσε να ξεκινήσει και η πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.
Χθες επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν στην εναρκτήρια δεξίωση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που ξεκινάει αύριο στη Γενεύη η επιτυχία της οποίας είναι αβέβαιη καθότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και αγεφύρωτο χάος.

Στην απογευματινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν το εδαφικό και θα καταθέσουν τους χάρτες τους, σύμφωνα με πληροφορίες για τα όσα συζήτησαν στην πρωινή κατ` ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις διαφωνίες που προέκυψαν χθες σε θέματα διακυβέρνησης καθώς και στα θέματα του περιουσιακού και αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις.

Σε κάποια θέματα, κυρίως διακυβέρνησης, προέκυψε κάποια πρόοδος και σε κάποια άλλα δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στους εμπειρογνώμονες να εργαστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και να ενημερώσουν ανάλογα.

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με θέματα περιουσιακού που έμειναν από προχθές, θέματα ΕΕ καθώς και διακυβέρνησης που δεν συζητήθηκαν χθες και το απόγευμα θα γίνει συζήτηση του εδαφικού και κατάθεση των χαρτών.

Μετά την ενημέρωση των ομάδων των δυο πλευρών συνεχίζεται στο Παλάτι των Εθνών η συνάντηση των ηγετών και των μελών των διαπραγματευτικών τους ομάδων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό. Από ε/κ πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.