Aγκάθια, βαριές κουβέντες και αντιπαραθέσεις…

Επεσε τελικά η αυλαία της πενταμερούς  διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τη δεσμευση τα συμβαλλομενα μέρη να επιστρέψουν στην Ελβετία στις 18 Ιανουαρίου συνεχίζοντας newego_LARGE_t_1101_54203102_type13145τη διαπραγμάτευση (σε επίπεδο τεχνοκρατικό) και με την προοπτική να ξανασυναντηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μερικές ημέρες αργότερα (και μάλλον όχι στις 23 Ιανουαρίου, καθώς τότε διεξάγεται η διάσκεψη στο Καζακστάν για το Συριακό).

Πάντως παρά τις κατα συρροήν και κατ’ εξακολούθηση δηλώσεις  πως σε αυτή τη «δεθνή » διάσκεψη θα είναι παρόντα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είδαμε κανένα να κυκλοφορεί έστω και στους διαδρόμους  και να τύχει της οποιας ενημέρωσης.Σε τούτο σίγουρα συνέβαλε ο Αιντε ο οποίος με τίποτε δεν ήθελε να μπλεκτούν στα πόδια του οι Κινέζοι και οι Ρώσοι.
Ωστοσο και  μόνο η συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάνω σε ένα θέμα τόσο «πολωτικό» όπως είναι  το θέμα των εγγυήσεων και όσα αυτές συνεπάγονται (τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα κ.ά.) αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, χωρίς να προεξοφλεί βέβαια μια τελική συμφωνία.

Με αυτά και με τούτα εξακολουθούν να παραμένουν αιχμηρά  τα αγκάθια στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό  φάνηκε και από την προκλητική προειδοποίηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαβούσογλου προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο όπως ανακοίνωσε, καθώς πρόκειται κατά την Αγκυρα για νησιά «διαφιλονικούμενα».Η βουλιμία της Αγκυρας σε όλο της το μεγαλείο.

Ουπς

Βαριές κουβέντες Γιούνκερ-Τσαβούσογλουnewego_large_t_1101_54810766_type13145
Αγκάθια και αντιπαραθέσεις εμφανίστηκαν  και κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, από τις οποίες δεν έλειψαν οι έντονες διαφωνίες, όπως δήλωσαν  παράγοντες που συμμετείχαν   στη διαδικασία. Η ελληνική πλευρά κατάφερε , να αποφύγει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που επιχείρησαν να της επιβάλουν. Γιούνκερ και Τσαβούσογλου φέρεται να αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να απευθύνεται στον Τούρκο ΥΠΕΞ λέγοντας του «μας θέλετε (σ.σ. την ΕΕ) μόνο για να σας πληρώνουμε» και τον Τούρκο να ανταποδίδει τα πυρά χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «αναξιόπιστη».

Αχ

Βρετανοί οι δολοπλόκοι
Οι  συμμετέχοντες στη διάσκεψη προσήλθαν ι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από διαφορετικές αφετηρίες, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Οι Βρετανοί ζήτησαν … ευελιξία, και η ΕΕ «ηρωική αποφασιστικότητα»,(πόσο ηρωϊκή πια με το να τα δίνεις όλα στους εισβολείς)  για να μην πάει χαμένη αυτή η («μοναδική» κατά κάποιους) «ευκαιρία» επανένωσης του νησιού.Οι Βρετανοί οι κύριοι ένοχοι της τραγωδίας της Κύπρου και της εμμονής τους να δατηρήσουν τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα με την παραμονή των βάσεων τους στην Κύπρο δεν είναι καθόλου τυχαίο που στηρίζουν τις Τουρκικές θέσεις όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν.

Ωχ

Πολλές εξοχότητες συγκεντρώθηκαν evi4

Σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύση η διάσκεψη  για το Κυπριακό τα Ηνωμένα Εθνη τούς υποδέχθηκαν όλους ως «εξοχότητες», βάζοντας στις θέσεις στον χώρο της διάσκεψης ταμπελάκια μόνο με ονόματα, χωρίς τίτλους ή ιδιότητες (παρακάμπτοντας έτσι το «αγκάθι» της εμφάνισης ή μη του κ. Αναστασιάδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας). Ο Ακιντζί που έστειλε και επιστολή στα Ην.Εθνη για να εμφανιστεί ως «πρόεδρος» της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ αρκέστηκε στον τίτλο της «Αυτού εξοχότητας» αλλά τα μούτρα του ήταν κατεβασμένα.

Λέτε να σκεφτόταν την οργή του Ερντογάν όταν θα τον συναντήσει;

Σ.

 

Οι υπαινιγμοί  Κοτζια

Κατά την εναρκτήρια παρέμβασή του χθες στη διάσκεψη της Γενεύης, imagew-5.aspxο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς υπαινίχθηκε σειρά εναλλακτικών προτάσεων. «Σήμερα οι σχέσεις των κρατών συνδέονται με αλληλεξάρτηση και με τη θετική εκδήλωση ήπιας ισχύος (soft power). Πιστεύουμε ότι ο φόβος ή ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από τον χάρτη της Κύπρου. Και αυτό σημαίνει αποχώρηση των (σ.σ. τουρκικών κατοχικών) στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με έναν δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ», δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι την ασφάλεια όλων των μερών στην Κύπρο θα μπορούσαν να την εγγυηθούν πολιτειακές, ομοσπονδιακές και διεθνείς αστυνομικές δυνάμεις. «Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να εφαρμοστούν συμφωνίες τέτοιες, όπως ήταν οι συμφωνίες στάθμευσης των γερμανικών στρατευμάτων το 1990, κατά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την ανατολική Γερμανία.
Η συγκεκριμένη συμφωνία στάθμευσης, που είχε προσωρινό χαρακτήρα, είναι ένα καλό παράδειγμα», συνέχισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα και την πρότασή του για ένα Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας.

Να υπενθυμίσουμε πάντως πως οι  σοβιετικές δυνάμεις είχαν χρειαστεί περίπου τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από την Ανατολική Γερμανία

 

Τι υπονοεί ο «αστρολόγος» Αιντα;
Τα Ην Εθνη  και η Ε.Ε. φαίνεται να επεξεργάζονται διάφορες  εναλλακτικές προτάσεις, για  να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των Εγγυήσεων, αντικαθιστώντας το παλαιό αναχρονιστικό καθεστώς με κάτι νέο . Ποιό άραγε θα είναι αυτό το «νέο; Και τι υπονοούσε  ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, όταν δήλωνε στο  BBC ότι:«Υπάρχουν κάποιες ιδέες που εντάσσονται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο αντίληψης του 21ου αιώνα, χωρίς να αποσυνδέουν την Κύπρο από τους γείτονές της»; Καμιά μεραρχία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία διοικητή;

Μαφάλντα