Στο κενό η προστασία της πρώτης κατοικίας

Θέματα προστασίας της πρώτης κατοικίας, η δυνατότητα διάσωσης και αναδιάρθρωσης εταιρειών χωρίς τη συγκατάθεση των πιστωτών, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τεχνοκράτες της Τρόικα, του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ αναφορικά με το υπό διαμόρφωση πλαίσιο αφερεγγυότητας.r720_TROIKA

Στη συνάντηση,  τα κόμματα κατέθεσαν απόψεις και έγινε ανταλλαγή απόψεων.Σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους, από τα προσχέδια των νομοθεσιών, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο βαθμός προστασίας της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, καθώς η Κεντρική Τράπεζα δεν δίνει στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει το πλαίσιο αφερεγγυότητας επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προνοεί ότι οι παράμετροι του νέου σχεδίου αποπληρωμής χρεών για τους βιώσιμους δανειολήπτες θα καθοριστούν και θα δημοσιοποιηθούν, εφόσον υπάρχει καθαρή εικόνα για την επίπτωσή τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ελλείψει των στοιχείων αυτών, το νομοσχέδιο για την προσωπική αφερεγγυότητα, το οποίο προνοεί την επιβολή σχεδίου αποπληρωμής χωρίς τη συγκατάθεση του πιστωτή περιλαμβάνει μόνο μία προϋπόθεση, ότι ο δανειολήπτης έχει χάσει το 25% των εισοδημάτων του τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ κενό παραμένει το ποσό του δανείου και η αξία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ξεκαθαρίζουν πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση επιβληθεί στην τράπεζα δεν θα πρέπει να τη φέρει σε δυσχερέστερη θέση από αυτή που θα βρισκόταν σε περίπτωση εκποίησης του ακινήτου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αντέτειναν ωστόσο πως η αξία μιας υποθήκης θα είναι χαμηλότερη αν ριχθούν στην αγορά εκατόν ακίνητα παρά δύο και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί μηχανισμός.

Οι δανειστές φέρονται να προσπαθούν να περιορίσουν την ευρύτητα της προστασίας επικαλούμενοι το ψηλό δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, κομματικοί αξιωματούχοι καθιστούν σαφές ότι τα σχέδια αυτά αφορούν βιώσιμους δανειολήπτες.

Εξάλλου, υπάρχει πρόθεση όπως στοιχεία του νομοσχεδίου για την εισαγωγή αναδιάρθρωσης χρέους και διαχείρισης βιώσιμων επιχειρήσεων (administration), συγχωνευθούν στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (examinership), καθώς εκφράστηκε μια κατ` αρχήν άποψη από τους δανειστές ότι το νομοσχέδιο για administration είναι αχρείαστο.

Στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου τα τελικά νομοσχέδια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προγραμματισμός προβλέπει άλλη μια συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με την ομάδα του ΥΠΟΙΚ, όπου θα δοθούν οι τελικές θέσεις των κομμάτων, οι οποίες θα ενσωματωθούν στα σχέδια νόμων. Ακολούθως τα προσχέδια θα οδηγηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και στη συνέχεια θα προωθηθούν στη Βουλή, κάτι που χρονικά τοποθετείται στη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου.