Εντονες αντιδράσεις για την απόφαση Αναστασιάδη να συρθεί σε πενταμερή

Θύελλα αντιδράσεων από όλα τα πολιτικά κόμματα, εκτός του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που συμπλέουν προκάλεσαν οι  τελευταίες  εξελίξεις  για το Κυπριακό και ιδιαίτερα  η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, με το πέρας της χθεσινής συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί που έκανε λόγο για τριήμερες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου με κατάθεση χαρτών στις 11 του μήνα και διάσκεψη.newego_large_t_1101_54422101_type12713

Εναντίον των χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη τάχθηκαν το ΔΗΚΟ η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών , οι Οικολόγοι  και το ΕΛΑΜ.είναι οι πλείστες από τις πρώτες αντιδράσεις, για τη χθεσινή απόφαση των ηγετών.

Ολα τα κόμματα, πλην ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ που στηρίζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του Κυπριακού, κατηγορόρησαν  τον Πρόεδρο για αθέτηση των δεσμεύσεων του και σύρθηκε στους όρους του Ακιντζί χωρίς να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο παρά τις υποσχέσεις του.

ΔΗΚΟ

Για αθέτηση όλων των δεσμεύσεών του και για πλήρη αποδοχή όλων των τουρκικών θέσεων, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον νέων τετελεσμένων, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχωρήσει στα πάντα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αποδέχθηκε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και πενταμερή διάσκεψη.
Τον κατηγόρησε επίσης ότι εγκατέλειψε τους όρους που είχε θέσει, για συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και αποτύπωση της συμφωνίας σε χάρτη, προτού συμφωνηθεί ημερομηνία για διάσκεψη.
Με τα όσα συμφώνησε ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή δεν θα αποδεχόμαστε τους τουρκικούς εκβιασμούς.

ΕΔΕΚ

Για πολύ αρνητικές εξελίξεις έκαμε λόγο ο Προέδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Δυστυχώς, είπε, για ακόμα μιά φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Έρντογαν.
Ο Μ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο επιχειρήθηκε στην Ελβετία, για διασύνδεση του εδαφικού με την εκ περιτροπής Προεδρία, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και τη περαιτέρω εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψεως αποφάσεων, επιτυγχάνεται τώρα.
Διερωτήθηκε ποιά θα είναι η μορφή και το περιεχόμενο της διάσκεψης.
Επανέλαβε ότι σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ή διάσκεψης, τύπου Μπούργκεστοκ, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατίας, θα την καταστήσει εκλιπούσα.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί με αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη συμμετοχή των Πέντε Μονίμων Μελών και σε αυτή να συζητηθούν μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Η πρόεδρος του Κινήματος  Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχαρους κατηγόρησε τον πρόεδρο οτι :

«Χωρίς καμία διαβούλευση ή έστω ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου αναίρεσε και πάλι τις δεσμεύσεις του ενώπιον του λαού και των πολιτικών κομμάτων και με συνεργούς το ΑΚΕΛ και τον Συναγερμό προχωρεί προς πενταμερή αποδεχόμενος τον οδικό χάρτη και όλους τους άλλους όρους που έθεσε η Τουρκία».

Η Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ακόμα  ότι ο Πρόεδρος  «σύρεται μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προς μια προαποφασισθείσα λύση συμμετέχοντας στο θέατρο που ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη και σκηνοθετεί θαυμάσια ο Έιντε. Επαναρχίζει τις συνομιλίες χωρίς να έχουν συμφωνηθεί κριτήρια στο εδαφικό και χωρίς να λάβει τον χάρτη που περίμενε για να προχωρήσει σε πενταμερή. Αναμένουμε εναγωνίως την θέση της Ελλάδος». «Θεωρούμε άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις και καλούμε τον λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε εγρήγορση», είπε καταληκτικά η κυρία Θεοχάρους.

Συμμαχία Πολιτών

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας χαρακτήρισε ως πολύ επικίνδυνες  τις τελευταίες εξελίξεις ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να έχει πλεον εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο να χειρίζεται το κυπριακό.Κατηγόρησε τον πρόεδρο οτι  αποδέχθηκε όλους τους όρους της τουρκικής πλευράς και αθέτησε τις δεσμεύσεις του .

 

 

 

.