Θρίαμβος Φιγιόν στη Γαλλία

Ο Φρανσουά Φιγιόν, επικράτησε χθες με ποσοστό άνω του 67% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Αλέν Ζιπέ στις χθεσινές προκριματικές εκλογές ενόψει της μάχης για την Προεδρία.

Francois Fillon, former French prime minister and member of Les Republicains political party, reacts as he delivers his speech after partial results in the second round for the French center-right presidential primary election in Paris, France, November 27, 2016. Fillon, a socially conservative free-marketeer, is to be the presidential candidate of the French centre-right in next year's election, according to partial results of a primaries' second-round vote showed on Sunday. REUTERS/Christian Hartmann
Λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων που ζει σε έναν πύργο στο Λουάρ, ο Φρανσουά Φιγιόν υπόσχεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία.
«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, επίσης συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη  νίκη του.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Harris Interactive, η οποία διεξήχθη την 27η Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα του κόμματός του, ο Φιγιόν θα νικούσε με άνεση την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός θα επικρατούσε της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67% των ψήφων έναντι 33% για την Λεπέν, καταδεικνύει η δημοσκόπηση.
Αντίθετα, στον πρώτο γύρο ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα εξασφάλιζε μόλις το 9% των ψήφων. Στην περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθετε υποψηφιότητα, θα λάμβανε επίσης το 9% των ψήφων. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 13% έως 14% των ψήφων. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα εξασφάλιζε ποσοστό μεταξύ 13-15% των ψήφων.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Κυριακή, μέσω διαδικτύου και συμμετείχαν 6.093 άνθρωποι.
Σημειώνεται βέβαια ότι οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να διακρίνουν την άνετη επικράτησή του στον δεύτερο γύρο καθώς τον έφερναν σε μειονεκτική θέση έναντι των δύο αντιπάλων του, ενώ νωπές είναι οι μνήμες το πόο έπεσαν έξω οι  δημοσκοπήσεις   αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές αλλά και τη δημοσκόπηση για το Brexit.