«Επίσημη πρώτη» Πούτιν με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Μόσχα, Ρωσία
Υπέρ ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος την Πέμπτη στο Κρεμλίνο τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.83bb09012aacc3759dccbc3076746303

«Η Ρωσία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, έχει ταχθεί και πάντα θα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου [του ΟΗΕ] στις διεθνείς υποθέσεις, την επίλυση συγκρούσεων, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον προκάτοχό σας, ο οποίος θα σας παραδώσει τα ηνία τον Ιανουάριο. Ελπίζουμε να έχουμε τον ίδιο εποικοδομητικό διάλογο και με εσάς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, είπε ότι αναγνωρίζει «το ρόλο της Ρωσίας όχι μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και σε όλες τις πλευρές των διεθνών σχέσεων».

Ο πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος με αυτήν την ιδιότητα αντιμετώπισε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, στη θέση του Μπαν Γκι-μουν η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του έτους.