Ανακοίνωση ΟΗΕ για το Κυπριακό

Το Γραφείο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε χθες, 23 Νοεμβρίου 2016, ανακοίνωση για το Κυπριακό με την οποία αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ενημερωθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Espen Barth Eide, αναφορικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκαν στις 7-11 Νοεμβρίου και 20-21 Νοεμβρίου στο Mont Pèlerin της Ελβετίας.imagew-5-aspx

«Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των κ.κ. Αναστασιάδη και Akinci, οι συνομιλίες δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια για την εδαφική προσαρμογή και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να σκεφθούν πώς θα προχωρήσουν.

Ο Γενικός Γραμματέας συμμερίζεται την απογοήτευση των δύο ηγετών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι συναντήσεις στο Mont Pèlerin θα άνοιγαν το δρόμο για την τελική φάση των συνομιλιών. Το ίδιο βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι από τις δύο κοινότητες συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας σε υποστήριξη του κοινού οράματος των ηγετών τους για μια ενωμένη πατρίδα. Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος για τη συνεχιζόμενη επιθυμία των ηγετών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Οι Κύπριοι δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τους δύο ηγέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το υποσχόμενο έργο που έχουν αναλάβει στο Mont Pèlerin. Έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα κεφάλαια τους τελευταίους 18 μήνες, προχωρώντας τις συνομιλίες τους περισσότερο από ποτέ. Θα πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν πάνω στα σημαντικά επιτεύγματα τους. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους σύμφωνα με την κοινή δέσμευση τους και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016. Ειδικά σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη ένταση, δεν θα πρέπει να αφήσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία να διαφύγει.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσει τους δύο ηγέτες στην επίτευξη του κοινού τους στόχου, σεβόμενοι ταυτόχρονα ότι το μέλλον της Κύπρου θα αποφασιστεί από τους Κύπριους, για όλους τους Κύπριους. Ο Γενικός Γραμματέας θα είναι σε επικοινωνία με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα και θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του, ο οποίος προς το παρόν αξιολογεί την κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τυχόν δηλώσεις και ενέργειες που θα κάνουν πιο δύσκολη την επανέναρξη των συνομιλιών. Τους υπενθυμίζει ότι προσωρινές αποτυχίες δεν είναι ασυνήθιστες στις ειρηνευτικές διαδικασίες όταν οι συνομιλίες φθάνουν στο τελικο στάδιο.

Ο Γενικός Γραμματέας καλεί επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη των δύο ηγετών κατά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της Κύπρου».