Γενέτειρα ηρωομαρτύρων ο Στρόβολος

 

*Του Ζαχαρια Φιλιππίδη

Ο Στρόβολος έχει μια βαθειά ιστορία συνυφασμένη μεfinal2 της υπόλοιπης Κύπρου.Eχει ομως τηνύψιστη τιμή να είναι η γενέτειρα εθνομαρτύρων και ηρωομαρτύρων.Του Αρχιεπίσκοπου εθνομάρτυρα Κυπριανού που με τη ζωή του ,την πολυσχιδή δραση και τη θυσία του άφησε μια πλούσια κληρονομιά για ολόκληρη την Κύπρο.Στον Στρόβολο γεννήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλος ο Α’.Είναι η γενέτειρα επίσης των ηρωομαρτύρων της Ελληνικής επαναστασης αδελφών Θησέως, Κυπριανού, Νικόλαου και Θεοφύλακτου.Και τα τρία αδέλφια ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και πήραν μέρος σε πολλές μάχες της ελληνικής επανάστασης.

Δυστυχώς οι σημερινοί άρχοντες του Δήμου Στροβόλου όπως και οι προκάτοχοι τους δεν τίμησαν αυτούς του μεγάλους ήρωες ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού –πέραν από τα στοιχειώδη- δεν γνωρίζει πολλά για το έργο και τη θυσία τους.

Ελάχιστοι γνωρίζουν για παράδειγμα πως ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός αμέσως μετά που ανάλαβε Αρχιεπίσκοπος (στις 30 Οκτωβρίου του 1810 ) διαδεχόμενος τον υπέργηρο Χρύσανθο που απεβίωσε εξόριστος στην Χαλκίδα, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την επιμόρφωση και παιδεία .

Το 1812 ο Κυπριανός χρηματοδότησε την ίδρυση της «Ελληνικής Σχολής» σημερινό Παγκύπριο Γυμνάσιο , ενώ το 1820 δώρησε 6000 γρόσια για την ανέγερση σχολής στη Λεμεσό.

Στον εθνομάρτυρα Κυπριανό οφείλεται και η ίδρυση του πρώτου σχολείου στον Στρόβολο όπως και εκκλησιών και μονών. Μέσω δεκάδων εγκυκλίων που κυκλοφόρησαν την εποχή εκείνη γνωρίζουμε και το κοινωνικό έργο του όπως για την καταπολέμηση της επιδημίας της ακρίδας που είχε τέτοια πληθυσμιακή αύξηση εκείνη την εποχή στην Κύπρο σε σημείο να απειλεί άμεσα την αγροτική παραγωγή του νησιού.

To έργο και οι παρακαταθήκες που άφησαν πίσω τους οι ηρωομάρτυρες του Στροβόλου των οποίων η θυσία γράφτηκε με χρυσά γράμματα στις δέλτους της Κυπριακής Ιστορίας δεν πρέπει να πάει χαμένο ή να ξεχαστεί .Οι νέοι άρχοντες του Στροβόλου που θα αναδειχθούν στις Δημοτικές εκλογές του Δεκέβρη πρέπει να συμβάλουν ώστε να τιμούνται αντάξια με όσα έδωσαν και για όσα θυσιάστηκαν.

Προτείνω ως αντίδωρο, και ως ελάχιστη τιμή για όλα όσα πρόσφεραν οι ηρωμάρτυρες μας να καθιερωθεί ένας ετήσιος θεσμός με την επωνυμία «τα Κυπριανά » αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση τους . Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη να οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε αυτούς που με το αίμα τους άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ιστορία του Στροβόλου και της Κύπρου.Αξίζει να τιμούμε με ετήσιες εκδηλώσεις αυτους που το όνομα τους ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου. Γιατί ο εθνομάρτυρας Κυπριανός δεν θυσιάστηκε μόνο για την Κύπρο. Εκανε πολλές δωρεές για την ιδρυση σχολείων και χρηματοδότησε άλλα έργα στην μαχόμενη τότε κατα των Οθωμανών Ελλάδα

*O Zαχαρίας Φιλιππίδης είναι υποψηφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Κίνημα Αλληλεγγύη στο Δήμο Στροβόλου