Τελετή διορισμού του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στο Προεδρικό Μέγαρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (15 Νοεμβρίου 2016,) στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διορισμού του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.unknown-2 unknown-1

Πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Αντωνίου και μέλη η κα Αθηνά Κυριακίδου, ο κ. Παναγιώτης Κυπριανού, ο κ. Αλέξανδρος Κουράτος και ο κ. Γιώργος Σ. Γεωργίου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο διορισμός σας στη θέση του Προέδρου και μέλους της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός καθώς επιφορτίζεστε με τα ιδιαίτερα καθήκοντα μίας Υπηρεσίας που άπτεται της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχω αμφιβολία ότι θα εργαστείτε συλλογικά, συντονισμένα και με τη δέουσα υπευθυνότητα που πάντα σας διέκρινε προκειμένου, εντός του πλαισίου των προνοιών της νομοθεσίας και των κανονισμών, να διαφυλάξετε το κύρος του θεσμού μέσα από την αυστηρότητα των κανόνων αξιοκρατίας.

Πρόκειται – όπως καλά γνωρίζετε- για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα, που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να στηρίζει τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, με τη συναίνεση πάντα και της Βουλής. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σύστημα διορισμών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, κανόνες που διασφαλίζουν την αξιοκρατία και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Καλείστε να είστε οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας μακρά και πέραν ιδεολογικών τοποθετήσεων. Πρώτα και πάνω από όλα είναι η Παιδεία και η Παιδεία υπηρετείται μόνο εάν και εφόσον άξιοι την υπηρετήσουν, [και] με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θεσμοθετηθεί θα μπορεί να την υπηρετήσουν, να προσφέρουν αυτά που οφείλουμε στα παιδιά μας, στην εκπαίδευση, στην Παιδεία μας.

Με την ευκαιρία θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: η Παιδεία μας, η οποία δεν είναι άλλη από την ελληνική παιδεία με όλα τα χαρακτηριστικά του ανθρωπισμού που τη διακρίνουν, θα είναι αρμοδιότητα δική σας ακόμη και εάν κατ’ ευχή εξευρεθεί λύση, διότι η αρμοδιότητα της εκπαίδευσης, η αρμοδιότητα του πολιτισμού, η αρμοδιότητα της προσήλωσης στις παραδόσεις και στην Ιστορία, θα παραμένει στην Πολιτεία από την οποίαν προέρχεστε και προερχόμαστε –και αντίστοιχα, θα υπάρχει και στην τουρκοκυπριακή πολιτεία.

Θέλω να πιστεύω ότι η Παιδεία μας σήμερα θα πρέπει να διακρίνεται από τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας και του σεβασμού ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής ή φύλου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χρήσιμους πολίτες οι οποίοι να μπορεί να συμβιώσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως συμβαίνει σήμερα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Αυτές οι ώρες είναι κρίσιμες σίγουρα. Μέσα από την προσπάθεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, να εμπεδώσουμε τη διαφορετικότητα. Αλλά και ιδιαίτερα η συνεργασία με το σύνοικο στοιχείο είναι η καλύτερη συνταγή για να επιτύχουμε μια λύση που θα έχει διάρκεια, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνέργειας, συνεργασίας, ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής,

Θεωρώ πως η πατρίδα μας αξίζει πολύ περισσότερα, ο λαός μας [αξίζει] πολύ περισσότερα από ό,τι ενδεχόμενα οι κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, που πολλές φορές μπορεί να μολύνουν την απόλυτα σεβαστή θέση της διαφορετικής άποψης.

Αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι απαιτείται αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα ως προς τον στόχο και ο στόχος είναι ένας: να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε και να την καταστήσουμε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα μπορούν να συμβιούν και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι και η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού μας, έτσι ώστε να μην έχουμε την ελάχιστη διαφορά από ό,τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Και αν αυτό συμβαίνει σήμερα με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όταν βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ ή του εξωτερικού, γιατί αυτό να μην επισυμβαίνει και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα;.

Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και πρέπει να προβληματιζόμαστε από το τί συμβαίνει και το ποιες είναι οι συμπεριφορές των γειτόνων μας. Για αυτό και πρέπει να δούμε πώς αποτρέπουμε κινδύνους που μπορεί να φαντάζουν απόμακροι, αλλά την ίδια ώρα είναι και εξίσου άμεσοι ή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ακόμη και της τουρκοκυπριακής.

Με αυτά λέγοντας και πάντα έχοντας κατά νου ένα σύστημα εκπαίδευσης και μια Παιδεία που θα καλλιεργεί το κλίμα της συνεργασίας, της συμφιλίωσης, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας κάθε επιτυχία και δεν έχω καμιά αμφιβολία για αυτό, διότι γνωρίζω τον καθένα ξεχωριστά και τα όσα έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας».

Παναγιώτης Αντωνίου

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε τα ακόλουθα: «Καταρχήν, να μου επιτρέψετε, εκ μέρους όλων των Μελών της Επιτροπής, να εκφράσω προς εσάς αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο τις θερμές μας ευχαριστίες για την τιμή με την οποία μας περιβάλατε διορίζοντας μας ως Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.

Γιατί, κύριε Πρόεδρε, περί υψίστης τιμής πρόκειται να υπηρετεί ο καθένας την εκπαίδευση και την παιδεία της πατρίδας μας. Πόσο μάλλον για τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, που αποτελούν τον θεματοφύλακα της εφαρμογής των Νόμων και των Κανονισμών που ρυθμίζουν τα θέματα της εκπαίδευσης.

Η αξία της εκπαίδευσης και της παιδείας είναι αναντίλεκτη και αυταπόδεικτη. Ιδιαίτερα σε έναν τόπο σαν τον δικό μας, με την μακραίωνη ιστορία και τις σύγχρονες προκλήσεις, ο ρόλος της εκπαίδευσης καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός και καθοριστικός. Σε μια αιμάσσουσα εδώ και 42 χρόνια πατρίδα εξαιτίας της εισβολής και της κατοχής, η παιδεία αποτελεί τον φάρο που προσανατολίζει και μεταλαμπαδεύει αξίες, ιδανικά και οράματα για να προχωρήσουμε στο μέλλον διατηρώντας το χαρακτήρα μας ως λαός.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή, με τη νέα της σύνθεση, με πνεύμα συλλογικότητας και με ανιδιοτέλεια, θα εργαστεί άοκνα για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων μας, θα εργαστούμε με αφοσίωση για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών της. Με αρχές μάς την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την αξιοκρατία, θα αγωνιστούμε ώστε να υπάρχει ευνομία, ομαλότητα και συνθήκες κατάλληλες για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Προϋπόθεση για την επιτυχία της Επιτροπής είναι και η αγαστή και αδιάλειπτη συνεργασία με τον Υπουργό και το Υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εκπαίδευση˙ συνεργασία που όχι μόνο θα τη συνεχίσουμε αλλά θα την εμβαθύνουμε και θα την ενδυναμώσουμε.

Η νέα Επιτροπή που διορίσατε σήμερα επιφορτίζεται με την ευθύνη για την υλοποίηση του νέου συστήματος διορισμών, αφού εντός του 2017, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων τον Φεβρουάριο του 2018, θα καταρτιστεί ο πρώτος κατάλογος διορισίμων. Αποτελεί πρόκληση για εμάς να εργαστούμε, ώστε να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ομαλότητα η μετάβαση στο νέο σύστημα διορισμών και να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.

Καταλήγοντας, θέλω για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω πως ως Επιτροπή θα εργαστούμε με σύνεση και συναίνεση και θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το έργο που μας αναθέσατε και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας».