Κυβ. Εκπρόσωπος: «Για διεθνή διάσκεψη πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», αναφέρθηκε στις δηλώσεις πουunknown έκανε την περασμένη Παρασκευή μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων στο Mont Pelerin και την αναφορά του στο γεγονός ότι είναι εφικτός ο στόχος για συμφωνία στο εδαφικό, αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος και στα υπόλοιπα τέσσερα κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Σίγουρα στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια υπάρχει αρκετή πρόοδος, η οποία ενισχύθηκε και στις διαβουλεύσεις που έγιναν στην Ελβετία. Υπάρχουν ακόμη θέματα που παραμένουν ανοικτά και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που πρέπει να συζητηθούν και, ενδεχομένως, να υπάρξουν και συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών στην Λευκωσία. Στην Ελβετία, στο θέμα του περιουσιακού, υπάρχουν πτυχές που συζητήθηκαν για πρώτη φορά ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και μπορώ να αναφέρω ότι υπήρξε μια γενικότερη συναντίληψη, όπως για παράδειγμα όσον αφορά στις περιοχές που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές. Ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και θεωρούμε, από την ανταλλαγή απόψεων που έγινε, ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ερωτηθείς εάν θα ήταν ορθότερο να έχουμε από τώρα κάποιες ενδείξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές συγκλίσεις, και προχωρήσουμε σε διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Εκπρόσωπος εξήγησε: «Είναι για αυτό τον λόγο που λέμε ότι, για να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης. Πρέπει, για παράδειγμα, στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει μιας τέτοιας διάσκεψης, να υπάρχει τουλάχιστον κοινή επιδίωξη από τις δυο πλευρές. Εάν πάμε σε μια διάσκεψη χωρίς να υπάρχει εκείνη η αναγκαία υποδομή, ακόμα και στο συγκεκριμένο θέμα εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι για μη θετική κατάληξη, κάτι που θα επηρεάσει την όλη διαδικασία. Είναι για αυτό τον λόγο που πρέπει να υπάρξει συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος». Και συνέχισε: «Να εξηγήσω όμως κάτι, γιατί ενδεχομένως εδώ να υπάρχει λανθασμένη εντύπωση, εάν όλα πάνε καλά στην Ελβετία και υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, δεν σημαίνει ότι η διεθνής διάσκεψη θα γίνει αμέσως μετά. Θα μεσολαβήσει ένα διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου, θα γίνουν συζητήσεις τόσο όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, αλλά και για να κλείσουν περισσότερα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια».

Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει ημερομηνία για τη διεθνή διάσκεψη, είπε ότι θα υπάρξει ημερομηνία, αλλά δεν θα είναι ημερομηνία μετά από μια-δυο μέρες ή μια εβδομάδα. «Θα υπάρχει χρονικό διάστημα τέτοιο, μέχρι την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα. Και οι δυο πλευρές, πρέπει να πω, έχουν κίνητρο για να συζητήσουν αυτά τα θέματα, διότι αν πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει όλη εκείνη η αναγκαία υποδομή, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν πέρασε από σοβαρή κρίση η διαδικασία στο Mont Pelerin, ο κ. Εκπρόσωπος εξήγησε: «Από όσα βιώσαμε στην Ελβετία, δεν θεωρώ ότι περάσαμε από οποιαδήποτε κρίση. Όσον αφορά στις συζητήσεις υπήρχαν διαφωνίες στο πλαίσιο του διαλόγου, αλλά δεν υπήρξε κρίση ή οτιδήποτε άλλο προς την κατεύθυνση αυτή. Υπήρξαν συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα, αλλά οι διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα ήταν εκεί».

Ερωτηθείς εάν η αναφορά του σε θετική πρόοδο οφείλεται στη διαπίστωση ότι παρατηρήθηκε κάποια ευελιξία στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δημιουργήθηκαν μέσα από τον διάλογο τέτοια δεδομένα που μας επέτρεψαν να αναφερθούμε σε σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά στα κριτήρια του εδαφικού. Η συζήτηση δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα, δεν οδήγησε σε πολύ συγκεκριμένες συγκλίσεις και γι’ αυτό τον λόγο είναι που, από τη μια, θα συνεχιστεί ο διάλογος και, από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στην Κύπρο για να ενημερώσει, ως υποσχέθηκε, και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Αναφερόμενος σε αντιρρήσεις ότι στο Mont Pelerin το εδαφικό έπρεπε να συζητηθεί στην αρχή, ανέφερε: «Ίσως να μην είχαμε καμία απολύτως πρόοδο αν ξεκινούσαμε από την αρχή τη συζήτηση του εδαφικού, γιατί ένα από τα θέματα που συζητήθηκε τη δεύτερη ημέρα ήταν το περιουσιακό σε σχέση με τις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε εδαφικές προσαρμογές. Αν δεν υπήρχε εκεί πρόοδος που να βοηθούσε τη συζήτηση στο εδαφικό, ενδεχομένως να μην είχαμε σήμερα αυτή την κατάσταση πραγμάτων που έχουμε περιγράψει για σημαντική και αξιοσημείωτη πρόοδο».

Σχετικά με το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτή την εβδομάδα, ο κ. Εκπρόσωπος είπε: «Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και η επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί είτε την Τετάρτη είτε την Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, όταν καθοριστεί η επίσκεψη στην Αθήνα, θα καθοριστεί και η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά και όλες οι άλλες σχετικές με το θέμα επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες. Σήμερα, για παράδειγμα, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Joe Biden. Ενδεχομένως να έχει κάποιες επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους ή με επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ».

Κληθείς να απαντήσει αν πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι δύο πλευρές το επόμενο βήμα όσον αφορά στο θέμα «πολυμερή ή πενταμερή διάσκεψη», τόνισε: «Όταν υπάρξει η στιγμή να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, τότε θα είναι και κάτι που θα μας επιτρέψει να καθοριστεί και η ημερομηνία όσον αφορά στη διεθνή διάσκεψη. Σίγουρα θα γίνει και η συζήτηση τόσο όσον αφορά στο πότε θα πραγματοποιηθεί –γιατί δεν θα συζητηθούν π.χ. στην Ελβετία το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων-,αλλά και στο θέμα της σύνθεσης . Η θέση της δικής μας πλευράς έγινε απόλυτα κατανοητή από τους διεθνείς συνομιλητές μας, αλλά και από όλους αυτούς που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με τη σύνθεση μιας τέτοιας διάσκεψης».

Σχετικά με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία σημειώνεται ότι τη διακοπή τη ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω του ότι ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις χωρίς να καταλήξουν και γι’ αυτό και θα επανέλθουμε σε μια εβδομάδα για συνέχιση του διαλόγου. «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήταν έτοιμος. Από την μια, δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση και, από την άλλη, ο Πρόεδρος, όπως υποσχέθηκε, ήθελε να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το πού έχει φτάσει η συζήτηση. Να πω ότι, μέσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης, θα γίνει και ανταλλαγή απόψεων, αφού πρόκειται για σημαντικά και σοβαρά θέματα».

Τέλος, ο κ. Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η ΕΕ διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων και μπορώ ακόμη να σας αναφέρω ότι και στην περίπτωση της Ελβετίας, χωρίς να αναφερθώ σε συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν, η εισήγηση από πλευράς της ΕΕ ήταν καταλυτική στο να καταλήξουμε σε συναντιλήψεις ή συγκλίσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Άρα, η εμπλοκή και ο ρόλος της ΕΕ είναι καταλυτικός σε πολλά από τα κεφάλαια που συζητούνται στο να επιτευχθούν συγκλίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές».