Σε απόφοιτο Πανεπιστημίου Κύπρου το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος

 

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου τιμήθηκε

για το μυθιστόρημά του «ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ»

 

%cf%83%cf%89%cf%86%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%89%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου

Με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τις εκδόσεις του έτους 2015, βραβεύθηκε ο απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σωφρόνης Σωφρονίου για το έργο του «Οι Πρωτόπλαστοι» (εκδόσεις Το Ροδακιό). Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου για τις εκδόσεις του 2015 ανακοινώθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, την 1η Νοεμβρίου 2016 και το εν λόγω Βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Σωφρονίου, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Βράβευσης, «το μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου επιτυγχάνει με θαυμαστή συνθετική ικανότητα μια πρωτότυπη πρόσμιξη της ιστορίας με τη μυθοπλασία, της δράσης με τον μύθο, ως υπόβαθρο για να θέσει τα θεμελιώδη μεταφυσικά και υπαρξιακά ερωτήματα της αυτογνωσίας και της ελεύθερης συνείδησης […] Κεντρικό ιστορικό πρόσωπο είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος που πέθανε λίγο μετά την εκλογή του, το 1947. Βασικό είναι το ζήτημα της ευθύνης, το οποίο ο συγγραφέας ανακινεί συμβολικά στο φανταστικό επίπεδο της μυθοπλασίας, εμπλέκοντας στη δράση τον ζωγράφο Ιερώνυμο Μπος και τον περίφημο πίνακά του ‘Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων’». Στο βιβλίο του “Οι Πρωτόπλαστοι” που κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Το Ροδακιό, διασταυρώνονται οι βίοι αληθινών και φανταστικών προσώπων και η δράση ταξιδεύει στον χώρο (Κύπρος, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη) και στον χρόνο (21ος, 20ός, 19ος, 16ος αιώνας).o-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9

Ο βραβευθείς απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σωφρόνης Σωφρονίου δήλωσε ότι «το μυθιστόρημα «Οι Πρωτόπλαστοι» προέκυψε μέσα από δουλειά και έρευνα ετών. Η βράβευση του βιβλίου από την Πολιτεία με χαροποιεί, ιδιαίτερα γιατί το κείμενο δεν είναι ένα χάδι απέναντί της, αλλά, τουλάχιστον εν μέρει, μια υπενθύμιση για την ανά πάσα στιγμή ευθύνη της απέναντι στη σπορά του φόβου. Μου υπενθυμίζει επίσης ότι ένα μυθιστόρημα αποτελεί μια απόπειρα να συγκολληθούν φαινομενικά ασύνδετες πληροφορίες και καταστάσεις, με την ευχή να δημιουργηθεί ένα όλο που με τη σειρά του θα ενεργοποιήσει μορφές επικοινωνίας».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συνεχάρη τον απόφοιτo Σωφρόνη Σωφρονίου για τη βράβευσή του με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με περηφάνια και χαρά συγχαίρει δημόσια τον απόφοιτό του Σωφρόνη Σωφρονίου για τη βράβευσή του. Είμαστε περήφανοι για τους απόφοιτούς μας και τη δημιουργικότητά τους. Θαυμάζουμε το ανήσυχο καλλιτεχνικό τους πνεύμα και τον δημιουργικό τρόπο έκφρασής τους. Η διάκρισή του Σωφρόνη τιμά πρώτα από όλα τον ίδιο. Είναι άλλωστε μια προσωπική του κατάκτηση. Αποτελεί δε απόδειξη για τις αστείρευτες ικανότητες και το ταλέντο της νέας γενιάς, των φοιτητών και των αποφοίτων μας. Οι νέοι μας αποτελούν ένα από τα δημιουργικότερα κύτταρα της κοινωνία μας. Αξίζει να πιστέψουμε σ΄ αυτούς και να τους δώσουμε τα εφόδια να πρωτοτυπήσουν, όπως πρωτοτύπησε κaι ο Σωφρόνης. Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο», σημείωσε ο Πρύτανης.

Ο  Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και Νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε για τρία χρόνια ως ερευνητής στο Τμήμα Νευρολογίας του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Το βραβείο θα επιδοθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 7:00 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο Παλλάς.