Ως αποικιοκράτες συμπεριφέρονται οι βρετανοί

Παράνομη η σημερινή διαμαρτυρία, ισχυρίζονται οι ΒΒ

Ως αποικιοκράτες και όχι μόνο συμπεριφέρονται οι Βρετανοί στις βάσεις  και το σημερινό επεισόδιο στη Ξυλοφάγου υπενθύμισε ακόμα μια φορά πως  η κυριαρχία την οποία επικαλούνται δεν έχει καμιά διεθνή ή νομική υπόσταση .Να υπενθυμίσουμε ακόμα πως η Βρετανία καμιά υποχρέωση της δεν έχει εφορμόσει  ως εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο ενώ χρωστεί δεκάδες εκατομμύρια για την παραμονή των βάσεων της στην Κύπρο.image735-3-aspx

Το σημερινό επεισόδιο με τους κατοίκους Ξυλοφάγου να διαμαρτύρονται όταν αντιλήφθηκαν τις παράνομες και αυθαίρετες προσπάθειες βρετανών στρατιωτών να αποκόψουν δέντρα από το χωριό τους  γιατί δήθεν εμποδίζουν το πεδίο βολής  έληξε αφού αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης η αναστολή  μέχρι το νέο έτος η απόφαση των Βρετανών για αποκοπή δέντρων στο δάσος της Ξυλοφάγου.
Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου Τάσος Αγγλογάλλος ανέφερε ότι μετά την ενέργεια των Βρετανών στρατιωτών να μεταβούν στην περιοχή Παναγίας Ευαγγελίστριας και να αποκόψουν δέντρα, γύρω στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων και ο Αστυνομικός Διευθυντής των Βάσεων Δεκέλειας.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση «συμφωνήθηκε η αναστολή για όλη τη διάρκεια του 2016, της αποκοπής των δέντρων στη περιοχή, μέχρις ότου διεξαχθούν οι Δημοτικές Εκλογές και αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο. Ακόμα συμφωνήθηκε όπως οι συγκεντρωθέντες κάτοικοι Ξυλοφάγου αφήσουν τους Βρετανούς στρατιώτες να επιστρέψουν με τα φορτηγά και τα μηχανήματα στη βάση τους».

Σημείωσε ακόμα ότι «επήλθε συμφωνία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Τμήμα Δασών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκειμένου να γίνει κάποια διαμόρφωση του δάσους της Ξυλοφάγου».

Επίσης οι Βρετανικές Βάσεις ανέλαβαν όπως προχωρήσουν σε ακύρωση της απόφασης που είχαν λάβει πριν από δύο περίπου χρόνια για αποκοπή των δέντρων που υπάρχουν στη περιοχή της Παναγίας Ευαγγελίστριας του Ξυλοφάγου, όπου υπάρχει και το πεδίο βολής τους.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 3 σήμερα τα ξημερώματα, 250 περίπου Βρετανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε 15 – 20 φορτηγά, μετέβησαν στην περιοχή και με μηχανήματα άρχισαν να κόβουν ακακίες, ευκαλύπτους, πεύκα ακόμα και οπωροφόρα δέντρα.

Οι κάτοικοι της Ξυλοφάγου αντιλήφθηκαν την ενέργεια των Βρετανών και άρχισαν να συγκεντρώνονται στην περιοχή με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν στο χώρο και να μην τους αφήνουν να φύγουν.

Ο Κοινοτάρχης Ξυλοφάγου έδωσε οδηγίες και δόθηκε φαγητό και νερό στους Βρετανούς στρατιώτες, ενώ γύρω στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι κάτοικοι αποχώρησαν από την περιοχή.

Η διοίκηη των  Βρετανικών Βάσεων η οποία συμπερφέρεται ως αφέντης στην περιοχή χαρακτήρισε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ως παράνομη λέγονας  ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες για απομάκρυνση της βλάστησης στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα, μια ομάδα ατόμων πραγματοποίησε παράνομη διαμαρτυρία ενάντια σε προσωπικό των Βάσεων που καθάριζε ένα μικρό μέρος του πεδίου της Πύλας, έκτασης 4 στρεμμάτων, με μικτή βλάστηση, για λόγους ασφαλείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι Βάσεις αναγνωρίζουν το δικαίωμα για διαμαρτυρία, ωστόσο οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Σε αυτή την περίπτωση, μια ομάδα ατόμων ενήργησαν με απαράδεκτο τρόπο» προστίθεται.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η βλάστηση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν ακακίες, περιόριζε την ορατότητα, δημιουργώντας κίνδυνο για τα στρατεύματα όταν χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά.

Επιχειρεί επίσης να διαψεύδει, αναφορές ότι παρεμποδίστηκε η αναχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού από την περιοχή, προσθέτοντας ότι μπορούσαν να φύγουν πεζοί, ωστόσο επέλεξαν να μείνουν με τα οχήματα τους.

Στην ανακοίνωση τους οι Βρετ.Βάσεις σημειωνουν  ότι:

«Ενώ η βλάστηση αφαιρέθηκε κυρίως για λόγους ασφάλειας στο πεδίο, αυτή η δράση ενισχύει την μακροπρόθεσμη δέσμευση των αρχών των Βάσεων να απομακρύνουν όλη τη βλάστηση από τις συμφωνηθείσες Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και συμβάλλει στην εκστρατεία μας για παρεμπόδιση της παράνομης θήρας αποδημητικών πουλιών».