Ρωσία :Θα κτυπήσουμε στη Μοσούλη αν επιτραπεί σε μαχητές του ISIS να περάσουν στη Συρία

Με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση η Ρωσία δηλώνει αποφασισμένη να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους  να ανοίξουν στη Μοσούλη  διάδρομο ασφαλείας προς τους μαχητές του ISIS για να περάσουν στη Συρια. lavrovangryΟ  Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ προειδοποίησε ΗΠΑ , Γαλλια και Βρετανία πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ασφαλή διαδρομή 9-10.000 μαχητών του ISIS στη Συρία, η Ρωσία θα αναλάβει στρατιωτική δράση στις περιοχές της Μοσούλης.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι: «Απ’οσο ξέρω η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί εντελώς. Ελπίζω ότι αυτό έγινε επειδή απλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν και όχι επειδή δεν ήθελαν να το κάνουν. Αυτός όμως ο διάδρομος αποτελεί απειλή καθώς μαχητές του Islamic State θα μπορούσαν να πάνε από την Μοσούλη στην Συρία. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις εάν αυτό συμβεί. Ελπίζουμε ότι ο δυτικός συνασπισμός που λαμβάνει μέρος σε αυτήν την επιχείρηση θα το λάβει υπόψη του αυτό»

Και συνέχισε: «Η περιφερειακή ισορροπία ισχύος θα επηρεαστεί από την αντιπαλότητα του ποος θα πάρει την Μοσούλη. Θα είναι ο ιρακινός Στρατός; Εάν θα λάβουν μέρος Σιίτες μαχητές; Τι θα κάνουν οι Κούρδοι Πεσμεργκά; Τι ρόλο θα παίξει η Τουρκία που ήδη έχει αποστείλει ένα εκστρτευτικό σώμα εκεί με την ιρακινή ηγεσία να αντιδρά; Υπάρχουν επίσης 5.000 Αμερικανοί των Ειδικών Επιχειρήσεων τους οποίους η Ουάσιγκτον αποκαλέι συμβούλους. Είναι πάρα πολλοί για να είναι σύμβουλοι»

Για να γίνει πιο πειστική η προειδοποίηση του Σ.Λαβρόφ οι ρωσικές βάσεις των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22 και Tu-160 τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για να προχωρήσουν σε μαζικούς βομβαρδισμούς.

Η απειλή του Ρώσου ΥΠΕΞ αφορά τον κίνδυνο προσβολής δυτικών στρατευμάτων καθώς οι Ρώσοι θα χτυπήσουν τους διαδρόμους των ισλαμιστών τους οποίους θα έχει ανοίξει και οριοθετήσει ο δυτικός συνασπισμός.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μ.Ομπάμα υπό τον φόβο σύγκρουσης με την Ρωσία ανέστειλε τις όποιες σκέψεις για στρατιωτική επέμβαση στην Συρία κατά του Μ.Άσαντ καθώς αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για μια παγκόσμια σύρραξη.