Η Γερμανική κυβέρνηση θα πωλήσει μετοχές της Deutsche Telekom και Deutsche Post

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής της στη Deutsche Telekom και Deutsche Post, ελπίζοντας να αποκτήσει ένα σημαντικό ποσό λόγω των υψηλών τιμών των μετοχών των δύο εταιρειών, σε μια εποχή που βρίσκεται υπό πίεση να αυξήσει τις δαπάνες για να τονώσει την παραπαίουσα γερμανική οικονομία.deutsche-telekom

Έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών που κατέχει το Reuters, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σκιαγραφεί τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή της σε μια σειρά από κρατικές εταιρείες.

Η πώληση των μετοχών που κατέχει η Κυβέρνηση στην επιχείρηση σιδηροδρόμου Deutsche Bahn παραμένει επίσης μια επιλογή, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η γερμανική Κυβέρνηση ήθελε να πωλήσει το μερίδιο της στον τομέα των σιδηροδρόμων κατά την πρώτη θητεία της κ. Μέρκελ, αλλά ακύρωσε τα σχέδια της, λόγω της έναρξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Κάθε πώληση των συμμετοχών της Κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται στο έγγραφο.

Η Κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της κ. Μέρκελ έχει ως στόχο να εξισορροπήσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, για πρώτη φορά από το 1969 και η πώληση μετοχών θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει δισεκατομμύρια ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, καθώς η κ. Μέρκελ βρίσκεται κάτω από την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων της και της εγχώριας βιομηχανίας να προβεί σε περισσότερες δαπάνες για να τονώσει την οικονομία και να ενισχύσει την καταρρέουσα υποδομή της Γερμανίας.

Το έγγραφο, που υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει ότι μια περαιτέρω πώληση της κυβερνητικής συμμετοχής στη Deutsche Telekom πρέπει να “εξεταστεί προσεκτικά», υποδηλώνοντας ότι αυτή μπορεί να είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες.

Με βάση την τιμή κλεισίματος τη Δευτέρα της μετοχής της Deutsche Telekom, στην οποία η γερμανική Κυβέρνηση διατηρεί ποσοστό 31,7% (14,3% αφορά άμεση συμμετοχή και 17,4% έμμεση συμμετοχή μέσω της κρατικής τράπεζας KfW), η αξία της εταιρείας ανέρχεται πέρα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 21% που κατέχει η KfW στη Deutsche Post έχει αξία πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.