Ο Αναστασιάδης χαιρέτισε τη «θετική ρητορική» της Τουρκίας …

Η λύση που επιδιώκουμε δεν θα αφήνει πίσω νικητές και ηττημένους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που χαιρετίζοντας τη θετική ρητορική της Άγκυρας, τόνισε πως αυτή θα πρέπει να μετουσιωθεί και σε θετική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ειδικά στα κεφάλαια στα οποία έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όπως η αποχώρηση του κατοχικού στρατού και το σύστημα ασφάλειας.image735-4-aspx

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το εδαφικό στο όποιο εισέρχονται οι συνομιλίες είναι κρίσιμο, και με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα κρίνουν την επιτυχία ή αποτυχία της κατά τα άλλα ελπιδοφόρου μέχρι στιγμής προσπάθειας.

Μιλώντας στην ανιτκατοχική εκδήλωση του Δήμου και των κατεχομένων κοινοτήτων Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι η παρουσία του στην εκδήλωση μαρτυρά την αποφασιστικότητα του να διεκδικήσει όσα οι Μορφίτες προβάλλουν ως μέρος μιας αποδεκτής λύσης.

Συνεπώς, συνέχισε, μεταξύ των περιοχών που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ε/κ συνιστώσα πολιτεία δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και η Μόρφου.

Συνεχίζοντας, διαβεβαίωσε τους Τ/κ ότι οι όποιες εδαφικές αναπροσαρμογές δεν θα παραγνωρίζουν την ανάγκη ικανοποιητικής αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν.

Είναι φυσικό όταν γίνονται εδαφικές αναπροσαρμογές να υπάρχει ανάγκη μετακίνησης κάποιων πληθυσμών, συνέχισε, αναφέροντας ότι θα ληφθεί πρόνοια ώστε να υπάρξουν ικανοποιητικοί χώροι στέγασης όσων θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια των Ε/κ.

Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα όσα καταγράφει ο χρόνος επί του εδάφους, που παγιώνει συστατικά της λύσης κατά τρόπο μη αναστρέψιμο, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως, παρά την προαναφερθείσα εκτίμηση, δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια κακή λύση, επειδή η κακή λύση θα έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα από τη μη λύση.

Αυτό που μας ένωνε μέχρι πρότινος ήταν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ας μας ενώσει και τώρα, είπε, προσθέτοντας πως αν διαλαλούμε ή υποσχόμαστε πως θα επαναφέρουμε την προ του 1974 κατάσταση, δημιουργούμε ψευδείς εικόνες, ψευδείς υποσχέσεις και θα συντηρήσουμε την κατοχή.

“Η λύση που επιδιώκουμε δεν θα αφήνει πίσω νικητές και ηττημένους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και θα καταστήσει τη χώρα παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού.

Είπε πως, μεταξύ άλλων, έχουμε συμφωνήσει και διασφαλίσει το το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει ο ίδιος το χώρο της διαμονής και της εργασίας, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίσει τα δικαιώματα του και χωρίς να παραγνωρίζεται ο διζωνικός και δικοινοτικός χαρακτήρας που σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργηθεί.

Διεκδικούμε μια έντιμη λύση με ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης με όλα τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, συνέχισε, αναφέροντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ δημιουργεί στις προϋποθέσεις και δημιουργεί τις δικλείδες ασφαλείας για μια πραγματικά επανενωμένη χώρα.

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο, ανέφερε, και απευθυνόμενος προς την Τουρκία, η οποία όπως δηλώνει θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα, είναι κράτος της ΕΕ και συνεπώς υπάρχει λόγος επίκλησης των ευρωπαϊκών αρχών.

Δεν θα κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφωνίες που καταγράφουμε, ούτε θα αφήσουμε να μας αποθαρρύνουν, καθώς πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η νουνεχής προσέγγιση και θα επικρατήσει το πνεύμα συνδιαλλαγής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα πως είμαστε με ανοικτούς ορίζοντες έτοιμοι να συζητήσουμε τη δημιουργία ενός συστήματος εσωτερικής ασφάλειας το οποίο θα σέβεται τις ανησυχίες όλων.

Επανέλαβε περαιτέρω την πεποίθηση πως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που υλοποιεί και εφαρμόζει αρχές και αξίες και σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δικαιολογεί αξίωση για την όποιας μορφής παρουσία κατοχικού στρατού, ή εγγυητικών ή επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.

Σημείωσε πως αναφέρεται σε πραγματικές ανησυχίες και όχι υπερβολικές ή πλασματικές αναφορές που στοχεύουν στην αναζήτηση επιχειρημάτων για τη συνέχιση ενός αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων υπέρ της μίας ή σε βάρος της άλλης κοινότητας.

Τ/κ και Ε/κ θα πρέπει να θέσουμε το κράτος μας πάνω από οτιδήποτε άλλο και πέραν των συμφερόντων των οποιωνδήποτε ξένων, τόνισε.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε όπως του χρόνου, όλοι ενωμένοι, μια ανάλογη ημέρα να ζήσουμε τις στιγμές συγκίνησης που θα μας επιτρέπουν να πατούμε τα χώματα της πόλης της Μόρφου.