Στον Πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος image735-aspxθα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης όπως ανακοινώθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία, για την αποφασιστική του προσπάθεια να θέσει ένα τέρμα στη διένεξη που είχε μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον 220.000 ανθρώπινων ζωών και τον εκτοπισμό κοντά στα 6 εκατ. ανθρώπων.

Παρά το γεγονός ότι οι Κολομβιανοί αποφάσισαν με μικρή πλειοψηφία εναντίον του ειρηνευτικού σχεδίου, εντούτοις, η Ακαδημία πιστεύει ότι στο δημοψήφισμα ο λαός της Κολομβίας δεν ψήφισε υπέρ ή κατά της ειρήνης αλλά κατά μιας συγκεκριμένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της πρόσκλησης που απευθύνει ο Πρόεδρος της χώρας προς όλες τις πλευρές για να προσέλθουν σε διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ακαδημία επιθυμεί να ενθαρρύνει όλους όσοι αγωνίζονται για την επίτευξη ειρήνης, συμφιλίωσης και δικαιοσύνης στην Κολομβία.

Ο Πρόεδρος το έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και εκφράζεται η επιθυμία όπως το νόμπελ ειρήνης του δώσει την δύναμη να επιτύχει σ` αυτό το απαιτητικό έργο που έχει ενώπιον του.

Μόνο με την επίτευξη ειρήνης, σημειώνεται, θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις κύριες προκλήσεις όπως η φτώχεια, η κοινωνική αδικία και το έγκλημα που σχετίζεται με ναρκωτικά.Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί η Ακαδημία δεν αποφάσισε να μοιράσει το βραβείο με τον ηγέτη του FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο, η εκπρόσωπος της είπε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει αυτούς στους οποίους δεν δόθηκε το βραβείο.