Σε δίωρη στάση εργασίας οι κυβερνητικοί γιατροί τη Δευτέρα

 

Σε δίωρη στάση εργασίας αποφάσισαν όπως κατέλθουν οι κυβερνητικοί γιατροί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου από τις 7:30π.μ. έως και τις 9:30π.μ., ενώ σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν και με άλλα κλιμακωτά μέτρα τον αγώνα τους.44-45-thumb-medium

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, σε έκτακτη του συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε χθες αποφάσισε ότι δεν θα αποστείλει προτάσεις  στο Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την Αυτονόμηση των Νοσηλευτηρίων, το οποίο ουσιαστικά έχει τελειώσει και σύντομα θα αποσταλεί στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη διότι “παρ` όλες τις εκκλήσεις μας για να συμμετέχουμε με εισηγήσεις στην ομάδα προετοιμασίας των Νομοσχεδίων Αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, (ως οι κατ’ εξοχή γνώστες αφού εργαζόμαστε στα νοσηλευτήρια), αγνοηθήκαμε πλήρως. Επιπρόσθετα μας ζητήθηκε να δώσουμε εισηγήσεις και συγκεκριμένα μέχρι τέσσερα σημεία για να τα μελετήσουν εάν μπορούν να τα συμπεριλάβουν στο υπό διαμόρφωση Νομοσχέδιο. Αρνήθηκαν δε σε σχετική επιστολή μας να μας επιτρέψουν να δούμε ότι έχει ετοιμαστεί, ώστε να δώσουμε πιο στοχευμένες προτάσεις”.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, έχουμε επαναλάβει σήμερα με επιστολή προς τον  Υπουργό Υγείας, ότι μέχρι στιγμής κανένα από τα αιτήματά μας και ειδικά τα τέσσερα επείγοντα θέματα που είχε υποσχεθεί ότι θα επιλύσει μέχρι το Σεπτέμβριο, κανένα δεν έχει επιλυθεί.

Συγκεκριμένα, το κονδύλι των 800.000 για την υπερωριακή αμοιβή των ιατρών, το οποίο έχει εξαγγελθεί ότι εξασφαλίστηκε για χρήση μέχρι το τέλος του 2014, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι αφενός μεν η νομοθεσία δεν επιτρέπει αλλαγή του τρόπου αμοιβής (1:1 και 1:1,3, ούτε και την αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών σε κάθε ειδικότητα για αμοιβή), και αφού οι ιατροί εργάζονται καθημερινά πέραν του επιτρεπόμενου αριθμού ωρών ο μόνος τρόπος εκμετάλλευσης των χρημάτων αυτών είναι η άμεση εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε όλες τις ειδικότητες.

Ακόμη το θέμα της επαναπρόσληψης των εκτάκτων ιατρών με τη νέα μοριοδότηση έχει μείνει επίσης χωρίς επίλυση, παρ` όλες τις υποσχέσεις, αφού μένουν περίπου δέκα ιατροί εκτός εργασίας.

Επίσης, αναφέρεται, “το θέμα των προαγωγών στις θέσεις Διευθυντών Κλινικών μόνο 10 και Βοηθών Διευθυντών μόνο 48, που είχε υποσχεθεί ότι θα έχει επιλύσει μέχρι το Σεπτέμβριο τώρα μας ανακοινώνει ότι δεν είναι ο υπεύθυνος Υπουργός για το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν φέρει καμία ευθύνη αν θα ψηφιστούν ή όχι στη Βουλή”.

Εμείς εδώ και μήνες, σημειώνεται, κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου για άμεση αναδιοργάνωση των νοσηλευτηρίων πριν την αυτονόμηση και με συγκεκριμένες εισηγήσεις ώστε τα νοσηλευτήρια να είναι ανταγωνιστικά, αλλά το Υπουργείο κωφεύει.

“Ως εργαζόμενοι στα Νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας που ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση και τη σωστή λειτουργία τους, αλλά και άκρως αγανακτισμένοι από το φόρτο εργασίας και αδυναμία εξυπηρέτησης της μεγάλης μάζας ασθενών μας, όπως και την πλήρη εγκατάλειψη μας σε όλα τα επίπεδα, αποφασίσαμε να κατέλθουμε σε δίωρη στάση εργασίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.