ΗΠΑ:Συνελήφθη 51χρονος για κλοπή κώδικα παρακολούθησης «αντίπαλων» χωρών

assets_large_t_420_54866305_type13148

Το σπίτι του Χάρολντ Τόμας Μάρτιν

Μια νέα υπόθεση «αλά Σνόουντεν» βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψη του 51χρονου Χάρολντ Τόμας Μάρτιν για κλοπή εμπιστευτικού υλικού, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα κατηγορίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν μέχρι και 11 χρόνια ποινή φυλάκισης.

Ο 51χρονος Μάρτιν εργαζόταν στην εταιρεία Booz Allen Hamilton, στον ίδιο υπεργολάβο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), και βρίσκεται υπό κράτηση από τις 29 Αυγούστου.
Ωστόσο η σύλληψή του έγινε γνωστή μόλις χθες, όταν η εφημερίδα «New York Times» αποκάλυψε σε άρθρο της ότι ο Μάρτιν έκλεψε και αποκάλυψε έναν απόρρητο πηγαίο κώδικα που είχαν αναπτύξει οι αμερικανικές Αρχές προκειμένου να μπαίνουν στα δίκτυα της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, της Βορείου Κορέας και άλλων «αντίπαλων» χωρών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε μεν τη σύλληψη, ωστόσο όχι ότι ο Μάρτιν υπέκλεψε αυτό τον κώδικα.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ανάμεσα στα κλεμμένα απόρρητα έγγραφα υπήρχαν και έξι έγγραφα που αφορούν ευαίσθητες επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας το 2014: «Τα έγγραφα αυτά γράφτηκαν από πολύ ευαίσθητες κυβερνητικές πηγές και αφορούν τις μεθόδους και την ικανότητά τους. Είναι κρίσιμα και καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων ασφαλείας. Η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων θα οδηγούσε και στην αποκάλυψη των πηγών».
Κίνητρα
Επίσης, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφάλειας δήλωσε πως ο Μάρτιν μάλλον δεν έχει πολιτικά κίνητρα όπως ο Σνόουντεν και προσέθεσε πως η σύλληψή του έμεινε κρυφή για να μη γίνει «ο Μάρτιν ακόμα ένας μάρτυρας της NSA».
Ο Σνόουντεν όμως, σχολιάζοντας την είδηση, έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι τεράστιο νέο! Μήπως το FBI κρυφά συνέλαβε τον άνθρωπο που ήταν πίσω από τις αναφορές της NSA για τεράστια προβλήματα που είχαν τα αμερικανικά προϊόντα;». Η αποκάλυψη της κλοπής αποτελεί ακόμη μια ντροπιαστική εξέλιξη για την NSA, μετά την υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος το 2013 -ως εξωτερικός συνεργάτης και αυτός- απέσπασε και δημοσίευσε στοιχεία για τις παρακολουθήσεις που διενεργούσε τότε η συγκεκριμένη υπηρεσία.