Π.τ.Δ:Έκλεισε η συζήτηση για διεθνείς συνθήκες συνιστωσών πολιτειών

Η συζήτηση για τις αρμοδιότητες των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες έχει ουσιαστικά κλείσει, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι έχουν καθοριστεί οι περιορισμένοι τομείς, όπου αυτό θα είναι εφικτό, καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.image735-1-aspx

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, επιστρέφοντας χθες από τη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τις εξωτερικές σχέσεις και την αρμοδιότητα των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συνθήκες.

Για το τελευταίο θέμα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο», ενώ για το πρώτο θέμα, δηλαδή αυτό των εξωτερικών σχέσεων, είπε ότι υπήρξε σε βάθος συζήτηση και αρκετή πρόοδος, ενώ παραμένουν κάποια θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών.

Στην επόμενη συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με θέματα οικονομίας και άλλα, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι υπάρχουσες διαφορές, όπως αυτές έχουν καταγραφεί.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με αντιδράσεις κομμάτων στις προχθεσινές ανακοινώσεις επί της διαδικασίας των συνομιλιών, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουν».

Είπε ότι σέβεται την κριτική, πρόσθεσε όμως ότι «δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες».

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι «ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό, ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε». Είπε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι εντατικοποιούνται οι συναντήσεις τον Οκτώβρη, με την προοπτική να υπάρξει πρόοδος.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, επιτρέπεται η περαιτέρω συνέχιση του διαλόγου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό είναι κάτι που επιζητεί η ε/κ πλευρά, καθώς «είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πρόοδο που επιδιώκουμε», στη συζήτηση του Εδαφικού με το Περιουσιακό. Συμπλήρωσε ότι εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες που το επιτρέπουν, τότε θα προχωρήσουμε και στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

«Είναι ένας προγραμματισμός, δεν είναι ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να οδηγήσει στις οποιεσδήποτε επιδιαιτησίες που ούτε προβλέπονται ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι η πρόοδος στα κεφάλαια που συζητούνται τώρα αποτελεί προϋπόθεση για να συζητηθεί το Εδαφικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε όμως ότι «για να υπάρξει πρόοδος στο Περιουσιακό είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό».

Αναφέρθηκε ακόμη στις σοβαρές ενστάσεις του κ. Ακιντζί να συζητήσει το Εδαφικό, λόγω της ανησυχίας ότι το όλο κλίμα θα μπορούσε να διαταραχθεί από τυχόν διαρροές και πρόσθεσε ότι «εάν αρχίσουμε να δημοσιοποιούμε ή να διαρρέουμε το τι συζητείται όσον αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές θα υπάρξουν ενδεχόμενα εσωτερικές αναταράξεις».

Σε σχετική ερώτηση, αν η συνάντηση στο εξωτερικό για ο Εδαφικό θα γίνει το Νοέμβριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση». Είπε όμως ότι επιθυμία είναι να υπάρξει επίσπευση «με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία». Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν θα πρόκειται για ενδιάμεση συμφωνία, ενώ θα απομείνουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, η αποτύπωση δηλαδή των συμφωνηθέντων επί χάρτου.

Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι εκείνες οι συνθήκες που θα ευνοούν την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε τέτοιο βαθμό οι διαπραγματεύσεις στα πέντε υπόλοιπα κεφάλαια και να απομένει το έκτο, το οποίο αφορά και τρίτους», καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία.

«Αν δεν προηγηθεί μια ικανοποιητική πρόοδος πώς μπορεί να πάω να συζητώ για τη διεθνή πτυχή που είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς τέλος αν την Τετάρτη συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα κατά πόσο είναι η ώρα για να συζητηθεί η εκ περιτροπής προεδρία σε αυτή τη φάση των συνομιλιών.