Στους Αγγλους και Γερμανούς τουρίστες στοχεύει ο Λακκοτρύπης

300px-View_of_Agia_Napa_beach_located_in_vicinity_of_Nelia_Beach_Hotel

Για αντιστάθμιση των αναμενόμενων απωλειών από Ρωσία

Οι αυξημένες αφίξεις το 2015 από τις αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας αναμένεται να απορροφήσουν  τυχόν κραδασμούς ως και 100.000 τουριστών από την αγορά της Ρωσίας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη.

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι αναμένεται σε αφίξεις και έσοδα συνολικά το 2014 να σημειωθεί βελτίωση της τάξης του 1 – 2%. Όπως εξήγησε ενώ η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά με κατά μέσο όρο 17% αύξηση από τις αφίξεις της Ρωσίας ως τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο υπήρξε «κάθετη κάμψη» της τάξης του 16% ενώ σε παρόμοια επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το κυριότερο πρόβλημα για την αγορά της Ρωσίας είναι η ισοτιμία ρουβλιού έναντι του ευρώ, η οποία διολίσθησε στα 57 ρούβλια το ευρώ ενώ το Μάιο ήταν περίπου στα 47 – 48 ρούβλια το ευρώ.

Είπε ακόμη ότι σε συζητήσεις που έχουν γίνει με τους διοργανωτές ταξιδιών από τη Ρωσία φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι «η πρόθεση τους είναι να κρατήσουν το πρόγραμμά τους αναλλοίωτο», προσθέτοντας ότι «το λέω με κάθε επιφύλαξη». Πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό το ό,τι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στο Σένγκεν μέχρι το 2018.

Αυτή τη στιγμή η αύξηση είναι στο 3% πάνω στις αφίξεις, είπε, προσθέτοντας ότι συνολικά αναμένω ότι η χρονιά θα κλείσει με 1 -2% αύξηση στις αφίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου η Κύπρος αναμένεται το 2014 να έχει συνολικά 2,45 με 2,46 εκ. αφίξεις.

Από την αγορά της Βρετανίας το 2014 αναμένεται συνολικά να διατηρηθεί ο αριθμός αφίξεων στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή γύρω στις 890.000 αφίξεις, αλλά όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προβλέπεται αύξηση για του χρόνου. Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγορά της Βρετανίας.

Κλειδί σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι η ανάκαμψη της αγοράς της Γερμανίας.  Είναι, ανέφερε, «δύσκολη αγορά και ευελπιστούμε ότι τώρα που αυξάνουμε το capacity τότε θα δούμε και μεγαλύτερη ροή».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος προσπαθεί να ανοιχτεί και σε νέες αγορές μέσω και νέων αεροπορικών συνδέσεων με τις χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος της Hermes φέτος ήρθαν 11 νέες αεροπορικές εταιρείες στην Κύπρο, την ίδια ώρα που οι Κυπριακές Αερογραμμές μείωσαν 200.000 θέσεις επιπλέον. Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες για την Κύπρο για πτήσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Όσον αφορά το 2015 σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Hermes η διαθεσιμότητα θέσεων φαίνεται μέχρι στιγμής να κινείται στα ίδια επίπεδα. Δεν έχουν κάνει μειώσεις προς το παρόν οι ρωσικοί αερομεταφορείς, είπε.

Στην επιμήκυνση της τουριστική περιόδου βρίσκεται το κλειδί για τον τουρισμό της Κύπρου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Άγγελο Λοΐζου, ο οποίος ανέφερε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να προσελκυστούν οι ώριμοι, όπως είπε, συνειδητοποιημένοι τουρίστες, οι οποίοι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουν απαιτήσεις όχι τόσο με την τιμή αλλά με την ποιότητα του προϊόντος.

Αν γίνει κατορθωτή η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τις 20 Οκτωβρίου ως τις 15 Απριλίου, είπε, τότε το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο, προσθέτοντας ότι γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες για να καταστεί αυτό εφικτό.