Προέλαση ρωσικών και συριακών δυναμεων στο Χαλέπι

Oι ρωσικές μηχανοκίνητες ίλες εξοπλισμένες με άρματα μάχης Τ-90MS και BTR-82 μπήκαν χθες και απελευθέρωσαν την περιοχή Φαράφρα, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Χαλεπίου, υποστηρίζοντας τα συριακά στρατεύματα.t90syrial

Σε δύο περιπτώσεις εκτοξεύθηκαν κατά των ρωσικών αρμάτων μάχης αντιαρματικοί πύραυλοι Tow II, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν να διατρήσουν την θωράκισή τους. Ακολούθως ΤΟΜΑ BTR-82A, εκκαθάρισαν τις αντιαρματικές φωλέες των ισλαμιστών με καταιγιστικά πυρά.

Η ταχεία προέλαση επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-35 τα οποία επίσης πιλοτάριζαν εθελοντές Ρώσοι πίλότοι.

Τα ελικόπτερα προηγούντο, κτυπούσαν τις εντοπισμένες θέσεις από ομάδες Ρώσων ανιχνευτών, με ρουκέτες ή με στοχευμένες βολές αντιαρματικών βλημάτων 9Κ114 Shturm όταν υπήρχε υπόνοια ότι κοντά βρίσκονταν άμαχοι και εν συνεχεία τα άρματα μάχης πλησίασαν την περιοχή υποστηριζόμενα από BTR-82A και προχωρούσαν στην ολοκληρωτική εκκαθάριση.

Οι τακτικές συνδυασμένης χρήσης επιθετικών ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης αναπτύχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Συρίας. Πριν από αυτή την σύγκρουση ακουγόταν “εξωγήινο” να δρουν επιθετικά ελικόπτερα μέσα στα φαράγγια των αστικών περιοχών.

Η συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται  κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης είχε καταληφθεί από τους ισλαμιστές το 2012.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιτυχία του στρατού, καθώς τα σημεία αυτά είχαν καταληφθεί από τους αντάρτες από το 2012», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης.

Στις μάχες συμμετείχαν και μέλη της Χεσμπολάχ, η οποία επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της περιοχής με ανακοίνωσή της.

Ταυτοχρονα ειδικές ομάδες των Ρώσων εθελοντών με την συνεργασία της μονάδας “Tiger” του συριακού Στρατού εκτέλεσαν αποστολές εκκαθάρισης δύο στρατηγικών σημείων στο Ανατολικό Χαλέπι. Συγκεκριμένα εκτέλεσαν αεροαποβατική επιχείρηση και κτύπησαν δύο κέντρα διοίκησης, ενώ η ρωσική Αεροπορία τους παρείχε κάλυψη με μαχητικά Su-25.
Οι ισλαμιστές αντάρτες στο Χαλέπι διαθέτουν συστήματα ΠΕΠ τα οποία προέρχονται από την Βουλγαρία.