Στην Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο κυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας

F584E624A04775647B4863A3FA403140Θα συναντηθούν Σαμαράς Νταβούτογλου

Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα το συμβούλιο κυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Στο πλαίσιο του συμβουλίου ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το ραντεβού κλείστηκε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους μετά τις ελληνικές και κυπριακές κινήσεις γα τον καθορισμό των ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Την επομένη της τριμερούς  Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου η Αγκυρα διεμήνυσε ότι στο εξής το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα εφαρμόσει κανόνες εμπλοκής εάν έρθει αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή από την Αθήνα χαρακτήρισε τις τουρκικές δηλώσεις «άνευ περιεχομένου» και απάντησε στην πρόκληση λέγοντας πως «έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες».

Η συνάντηση Σαμαρά – Νταβούτογλου αποτελεί ευκαιρία για τη διερεύνηση των τουρκικών προθέσεων δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα .