Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν Σύρους αντι τους τζιχαντιστές

Η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον ‘ενδελεχή έρευνα’ για τις επιδρομές εναντίον του συριακού στρατού
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα την Ουάσινγκτον να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για τις αιματηρές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσης του συριακού στρατού, κατά τις οποίες τουλάχιστον 60 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν.image735-aspx

“Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη με αυτό που συνέβη. Καλούμε τους Αμερικανούς εταίρους μας να διεξαγάγουν την πλέον ενδελεχή έρευνα και να λάβουν μέτρα για να αποτραπούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον”, δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Οι ενέργειες των πιλότων, αν αυτοί, όπως το ελπίζουμε, δεν υπάκουσαν σε εντολές της Ουάσινγκτον, είναι “στο όριο μεταξύ εγκληματικής αμέλειας και άμεσης υποστήριξης προς τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους”. Το περιστατικό αυτό είναι αποτέλεσμα της “επίμονης άρνησης” της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα που τώρα ονομάζεται Τζαμπχάτ Φάταχ αλ-Σαμ και “άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός παραδέχτηκε χθες ότι βομβάρδισε σημείο που πίστευε ότι ήταν θέση του ΙΚ, πριν θέσει τέρμα στην επιχείρηση, μόλις η Μόσχα τον προειδοποίησε ότι ίσως επρόκειτο για θέση του συριακού στρατού.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσινγκτον για το πλήγμα αυτό που “δεν έγινε από πρόθεση”, όπως τόνισε. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τη δέσμευσή της να μην στοχεύει τις θέσεις του συριακού στρατού και εκτίμησε ότι το περιστατικό αυτό είναι “ένας κακός οιωνός” που απειλεί την εφαρμογή της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας στη Συρία.

Ο φονικός βομβαρδισμός κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ, στην ανατολική Συρία, την οποία ελέγχει το ΙΚ, πραγματοποιήθηκε την πέμπτη ημέρα μιας εύθραυστης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ έπειτα από συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι αμερικανικά αεροσκάφη σκότωσαν τουλάχιστον 60 Σύρους στρατιώτες σε τέσσερις επιδρομές που εξαπέλυσαν δύο F-16 και δύο Α-10 τα οποία έρχονταν από την πλευρά του Ιράκ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτ