Το Δ.Δικαστήριο καλεί τη ΡΑΕΚ να ξεπαγώσει την αγορά ενέργειας

Ο Σύνδεσμος Ελεύθερης Ανταγωνιστικής Αγοράς Ενέργειας Κύπρου αναφέρει energy1-640x428σε ανακοίνωση του ότι το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), που χαρακτηρίζει παράνομες, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ για πάγωμα της αγοράς ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου, η απόφαση του Δικαστηρίου λήφθηκε στην προσφυγή της εταιρείας Easy Power (Cyprus) Ltd ενάντια στην ΡΑΕΚ για τις αποφάσεις της με τις οποίες εδώ και χρόνια έχουν παγοποιήσει την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, στην απόφασή του το Δικαστήριο σημειώνει πως «… οι καθ’ ων η αίτηση (η ΡΑΕΚ δηλαδή) αναρμόδια αποφάσισαν να παγοποιήσουν την εξέταση των αιτήσεων, καταστρατηγώντας, με αυτό τον τρόπο την υποχρέωση τους να ασκήσουν την αρμοδιότητα τους προς λήψη απόφασης…»

«Η απόφαση είναι καταπέλτης ως προς τον τρόπο διαχείρισης της αγοράς από την ΡΑΕΚ και ξεκάθαρη ως προς τι πρέπει να ακολουθήσει», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Γίνεται ξεκάθαρο, προστίθεται στην ανακοίνωση, ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της ΡΑΕΚ είναι παράνομες και αυθαίρετες και πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και να αποπαγοποιήσει τόσο την έγκριση υφιστάμενων αιτήσεων όσο και την αποδοχή νέων αιτήσεων τόσο στο τομέα της παραγωγής όσον και της προμήθειας ως ορίζουν οι υφιστάμενες νομοθεσίες και οι υφιστάμενοι κανονισμοί.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει λέγοντας πως  αναμένει την επίσημη αντίδραση της ΡΑΕΚ και η οποία θα καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες τους.