Γ.Ομήρου: Νεκρανάσταση των προτάσεων Σαντσ-Μπολ του 1964, οι προτάσεις Νούλαντ

gian-omirou-700x437Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι οι προτάσεις της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είναι “νεκρανάσταση των προτάσεων Σαντσ-Μπολ του 1964” που απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Μακάριος. “Πρόκειται για απαράδεκτη πρόταση, η οποία άμεσα πρέπει να απορριφθεί”, σημειώνει.

Αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να υπογραμμιστεί πως τυχόν αποδοχή εγγυητριών δυνάμεων και εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων σε μια λύση του Κυπριακού με οποιαδήποτε μορφή ή με παραλλαγή των εγγυήσεων του 1960 και συνέχιση παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων θα συνιστούσε εξ υπαρχής νάρκη στα θεμέλια του κράτους και συνταγή καταστροφής του.

“Ο αναχρονιστικός θεσμός των εγγυήσεων πρέπει οριστικά να τεθεί στο περιθώριο της ιστορίας. Εγγύηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου στον ΟΗΕ, όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη του κόσμου οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και οι συναφείς διεθνείς συμβάσεις. Ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. θα ήταν ασυγχώρητα αντιφατικό μια χώρα μη μέλος της Ένωσης να είναι εγγυήτρια μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Κύπρος. Αντίθετα η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για μια Κύπρο ασφαλή και ειρηνική”, καταλήγει ο κ. Ομήρου.