Αντιδράσεις κομμάτων για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους

Ερντογάν-ΑκιντζίΕντονα αντέδρασαν τα κόμματα σχετικά με δημοσίευμα που κάνει λόγο για εντολές του Τούρκου Προέδρου προς τον Ακιντζί να παραχωρήσει νέες «υπηκοότητες» του ψευδοκράτους σε εποίκους.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε πως  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι σημαντικό να παραμείνει σταθερός στη θέση ότι δεν θα προχωρήσει με την παραχώρηση «υπηκοοτήτων».

Ανέφερε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και δεν δείχνουν πολιτική βούληση για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αλλά αντιθέτως οδηγούν προς άλλη κατεύθυνση.

Ο κ. Κυπριανού ερωτηθείς σχετικά  απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του αν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί.

Συμπλήρωσε ότι το θέμα είχε τεθεί επιτακτικά από την Τουρκία, με τον κ. Ακιντζί να αντιδρά έντονα και να εξασφαλίζει χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2016.

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε  καταδικαστέα και απαράδεκτη την επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν, να διαιωνίζει το έγκλημα του εποικισμού, απαιτώντας «πολιτογράφηση» χιλιάδων κουβαλητών στα κατεχόμενα.Αυτό προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση «αποδεικνύει περίτρανα ότι, η λύση του κυπριακού πρέπει να αποκλείει έστω και το παραμικρό ίχνος, η Τουρκία να έχει ρόλο και λόγο στην Κύπρο.

Δυστυχώς και από αυτή την ενέργεια της τουρκικής πλευράς, προκύπτουν ερωτήματα:

• Γιατί κάποιοι ακόμα συνεχίζουν να αναφέρονται σε δήθεν καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις;
• Γιατί κάποιοι ακόμα συνεχίζουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, αναγορεύοντας την σε «συμβαλλόμενο μέρος» της λύσης του κυπριακού, αντί να αναδεικνύουν τον πραγματικό, κατοχικό ρόλο της;
• Γιατί κάποιοι ακόμα θεωρούν τον Ερντογάν «σύγχρονο ηγέτη», που θα συμβάλει δήθεν στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού;
• Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε τη διαπραγμάτευση πρώτα των πτυχών που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά, αφήνοντας στο τέλος τα ακανθώδη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά θέματα, όπως τον εποικισμό;

Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από κατευναστικές κινήσεις. Η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιδείξει διαλλακτικότητα, μόνο εάν πιεστεί και αρχίσει να πληρώνει κόστος για την κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαιτείται εκ βαθέων αλλαγή της στρατηγικής της πλευράς μας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς.»

Συμμαχία Πολιτών

Το μέλος της· Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου χαρακτήρισε παράνομη την παραχώρηση«υπηκοοτήτων» σε εποίκους τονίζοντας ότι :

«Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας για «πολιτογράφηση» χιλιάδων Τούρκων ως «πολίτες» του ψευδοκράτους για ανατροπή των πληθυσμιακών αναλογιών στην Κύπρο.

Καταδικαστέα πράξη του ψευδοκράτους που υποδηλώνει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Αν ο ΠτΔ παρέμενε σταθερός στη θέση αρχής ότι δεν θα παραμείνει κανένας έποικος στην Κύπρο και δεν πραγματοποιούσε την μία υποχώρηση μετά την άλλη, το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία δεν θα λόγο να δίνουν αβέρτα «υπηκοότητες» σε εποίκους.

Από την στιγμή όμως που ο κ. Αναστασιάδης, προκειμένου να επιτευχθούν συγκλήσεις, δέχθηκε όπως όσοι είχαν την λεγόμενη «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους να παραμείνουν μετά την λύση , τότε ο ίδιος έδωσε κίνητρο στους Τούρκους να προχωρήσουν σε νέες «πολιτογραφήσεις» εποίκων στο ψευδοκράτος.

Η ευθύνη για την καταστροφική αυτή εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά και προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη», κατέληξε ο Κ.Φιλαρέτου.

Κίνημα Αλληλεγγύη

«Προκλητικοί, απαράδεκτοι, αλλά δυστυχώς όχι αναμενόμενοι για όσους διαπραγματεύονται τις τύχες του κυπριακού λαού, είναι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για μαζικές παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε Τούρκους πολίτες» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος.
«Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας διαψεύδουν ακόμη μια φορά τις δηλωμένες προθέσεις που ισχυρίζεται ότι έχει, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι επιτακτική ανάγκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να ανοίξει τα μάτια του και να αντιληφθεί με ποιους συνομιλεί, και σε ποιες παγίδες οδηγείται η ελληνοκυπριακή πλευρά» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης. Για να προσθέσει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να καταγγείλει τον εποικισμό που αδιάκοπα συνεχίζεται από την Άγκυρα στα κατεχόμενα, και δημιουργεί συνεχώς νέα δημογραφικά δεδομένα».
Σύμφωνα με τον κύριο Παλλήκαρο, «δυστυχώς, για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η πανομοιότυπη πολιτική των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό με την πολιτική Χριστόφια, και αυτό συνεπάγεται με επικίνδυνες υποχωρήσεις απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας».
«Επισημαίνουμε» τόνισε ο κύριος Παλλήκαρος «την λάθος διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης να αφήσει τα κεφαλαιώδη κρίσιμα ζητήματα και τα καυτά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, στα οποία η Τουρκία έχει μόνο να δώσει, για το τέλος».
Καταλήγοντας ο κύριος Παλλήκαρος τόνισε ότι «τα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, έπρεπε να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ αρχής για να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας».

Το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ στην ανακοίνωση του αναφέρει:
«Να σταματήσουμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι των εποικισμό της Κύπρου
Με τίτλο «να αντιδράσει η Κυβέρνηση στον εποικισμό και ας χαλάσει το «καλό κλίμα»», το Κίνημά μας είχε εκδώσει προ ολίγων ημερών, σχετικό Δελτίο Τύπου αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαβαντίς», για την επιχειρούμενη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου.
Λίγες μέρες μετά επανέρχεται το θέμα για «πολιτογράφηση» 26.500 Τούρκων ως «πολίτες» του ψευδοκράτους, εν μέσω απειλών για άμεση «λύση» του Κυπριακού μέχρι τέλος του χρόνου και όλα αυτά λίγες μέρες που ο Μουσταφά, επισκέφθηκε τον σουλτάνο Ερντογάν. Φαίνεται οι εντολές που έλαβε ο ηγέτης της κατοχής στην Άγκυρα, άρχισαν να υλοποιούνται.
Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν ζητούμε, αλλά απαιτούμε από την Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία και να απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της, αφού ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου, βάση αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων. Η πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού δεν έχει αποτελέσματα και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιδράσει στην συστηματική προσπάθεια πολιτικής αποίκησης των κατεχομένων, με στόχο την βαθμηδόν προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Η Τουρκία θα πρέπει να έχει επιπτώσεις και σοβαρές απώλειες από την συνεχιζόμενη παράνομη, δια της βίας, κατοχή της Κύπρου, αλλιώς το αδηφάγο αυτό τέρας θα ζητά όλο και περισσότερα, προχωρώντας τους σχεδιασμούς του για επανάκτηση της Κύπρου.»