€800.000 σε τραπεζικό λογαριασμό πρώην αξιωματούχου του κράτους

232-0.giwrkatzi-uniastrum-prwin-axiomatouh.34327dd7c735aa4a0e8a40de57844c02Σύμφωνα με αποκαλύψεις της ηλεκτρονικής εφημερίδας themaonline ύστερα από έρευνες  της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) με αντικείμενο τις κινήσεις στους λογαριασμούς πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε ποσό ύψους 800.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου  Φάνη Μακρίδη:

«Η ΜΟΚΑΣ σε συνεργασία με το αντίστοιχο Ελλαδικό σώμα, το ΣΔΟΕ (Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος), εντόπισαν σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω τέως Κύπριου αξιωματούχου ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ!

Αυτό το ποσό, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες της ΜΟΚΑΣ, ακολούθως μεταφέρθηκε στη ρωσική τράπεζα UNIASTRUM (η οποία πωλήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου) μαζί με άλλες 500.000 ευρώ. Σύνολο, δηλαδή, 800.000 ευρώ!

Πέραν από τα εύλογα ερωτήματα που εγείρονται για τον τρόπο που περιήλθαν στην κατοχή του εν λόγω κρατικού αξιωματούχου τα πιο πάνω ποσά, αλλά και για τη δήλωσή του ή όχι στο Φόρο Εισοδήματος, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα.

Όπως προκύπτει από τη διερεύνηση του ThemaOnline, έγγραφα τα οποία απεδείκνυαν τις κινήσεις στους λογαριασμούς του εν λόγω προσώπου, ήταν στην κατοχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όταν αυτή ήταν Γενική Ελέγκτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, διασταυρωμένες πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας, αναφέρουν ότι η ίδια η κα Γιωρκάτζη είχε φροντίσει ώστε να φυλαχθούν αυτά τα έγγραφα μαζί με άλλα σε συγκεκριμένο σημείο στα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με στόχο να μεταφερθούν στη νέα της… επαγγελματική στέγη στην Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, η Νομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται η ΜΟΚΑΣ, αν και δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, εντούτοις επιβεβαιώνει την διενέργεια ερευνών για το εν λόγω πρόσωπο.

Ανακοίνωση Οικολόγων

Το κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του καλεί την  κ. Γιωρκάτζη να απαντήσει για τις €800.000 πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Η είδηση που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα «ThemaOnline», εφόσον επιβεβαιωθεί αφήνει πολλά ερωτηματικά και εκτεθειμένη την κ. Γιωρκάτζη.

 

Το Κίνημα Οικολόγων διερωτάται πως  δικαιολογείται ένα τόσο μεγάλο ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου.Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έγγραφα τα οποία απεδείκνυαν τις κινήσεις στους λογαριασμούς του εν λόγω προσώπου, ήταν στην κατοχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όταν αυτή ήταν Γενική Ελέγκτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιατί η κ. Γιωρκάτζη δεν προχώρησε σε έρευνα; Ποιον καλύπτει;

Ενημέρωσε η κ. Γιωρκάτζη τον διάδοχο της ή πήρε μαζί της τον φάκελο;

Τέλος καλείται η  κ. Γιωρκάτζη  να απαντήσει εάν ισχύουν τα στοιχεία αυτά και τον σημερινό γενικό ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη εάν είναι γνώστης της υπόθεσης.

Τέλος το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «φαίνεται  δυστυχώς ότι συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η τακτική που οδήγησε την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή.»