Συνάντηση Ακιντζί με Ερντογάν για κυπριακό

Ερντογάν-ΑκιντζίΓια συνάντηση εργασίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει απόψε στην Άγκυρα ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης αναχωρεί απόψε στις 9 για την Άγκυρα όπου η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνει αύριο. Δεν δίδονται πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Τον κ. Ακιντζί θα συνοδεύουν ο Τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο “υφυπουργός παρά τω προέδρω”, Τζενκ Γκιουρτσάγ, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζού και ο Ερχάν Ερτζίν, ειδικός “σύμβουλος” σε θέματα ΕΕ.

Ασφάλεια και περιουσιακό τα πιο δύσκολα λέει ο Τουρκές

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, χαρακτήρισε καλή την προσπάθεια που καταβάλλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες,  σημειώνοντας ότι πρώτα συζητάς τα εύκολα θέματα και τα δύσκολα τα αφήνεις στο τέλος.

Στο Κυπριακό, είπε, τα δύσκολα είναι τα θέματα του περιουσιακού και της ασφάλειας και αυτά θα αρχίσουν να συζητούνται. Επιπλέον, είπε ο κ. Τουρκές, ο κ. Ακιντζί έχει εκφράσει το αίτημά του να μάθει τη στάση και γνώμη της Τουρκίας, ως μιας εκ των εγγυητριών χωρών, και σε αυτό πλαίσιο έχουν γίνει ορισμένες εργασίες.

“Το περιουσιακό είναι πολύ τεχνικό θέμα. Η συμπεριφορά των Ε/κ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Δηλαδή λέει, `εγώ δεν δίνω τίποτα αλλά εσείς δώστε μου τις περιουσίες μου εκεί. Εάν δεν τις δώσετε, δώστε τα λεφτά (γι` αυτές)`. Κάτω από αυτή τη γραμμή δεν ζει κανείς Τούρκος; Κανείς Τούρκος δεν έχει δικαίωμα να μείνει εκεί, δεν έχει δικαίωμα στα χωράφια, στην περιουσία εκεί; Κατά τους Ε/κ όχι. Υπάρχουν πολύ σοβαρές συγκλίσεις. Αυτό λέμε, αυτό δεν το αποδέχονται. Ως Τουρκική Δημοκρατία διατηρούμαι την καλή μας πρόθεση. Στηρίζουμε τη συμφωνία της διοίκησης της Κύπρου με την ε/κ διοίκηση, την απελευθέρωση των Τ/κ, όπως δικαιούνται, από την απομόνωση και το άνοιγμα ελεύθερα στον κόσμο”, δήλωσε.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αξιωματούχος μιλούσε σε εκπροσώπους του πολιτιστικού κέντρου Γιουνούς Εμρέ του Λονδίνου με τους οποίους συναντήθηκε στην Άγκυρα, όπου ρωτήθηκε και για το Κυπριακό.

Σε ερώτηση για τη στάση της Βρετανίας στο θέμα της ΦΕΤΟ και του ΡΚΚ, ο Τουγρούλ Τουρκές απάντησε ότι “μέχρι σήμερα η Αγγλία έδωσε καλές εξετάσεις. Δηλαδή, αν συγκρίνουμε την Αγγλία με τις άλλες χώρες στην Ευρώπη, δεν είναι Βέλγιο. Δεν είναι καθόλου Βέλγιο. Μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια διαφορά όπως του καλοκαιριού με τον χειμώνα”. Η Βρετανία, πρόσθεσε, έχει μια παράδοση (στις σχέσεις με την Τουρκία) που την διατηρεί.