Τουρκικά Μ.Μ.Ε: Και άλλα στοιχεία για εμπλοκή ΗΠΑ στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

μπασΚαι άλλα στοιχεία εμπλοκής των ΗΠΑ στο αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βγαίνουν στην επιφάνεια απο Τουρκικά Μ.Μ.Σ σύμφωνα με τα οποία ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπάς συναντήθηκε με πραξικοπηματία Τούρκο συνταγματάρχη μία ημέρα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος σε καφετέρια.

Ο ίδιος καταδεικνύεται από τον τουρκικό Τύπο (ο οποίος βέβαια ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση Γιλντιρίμ) ότι είχε ανάμιξη στην προσπάθεια ανατροπής του Ρ.Τ.Ερντογάν από μερίδα του τουρκικού Στρατού δίνοντας προφανώς πληροφορίες σημαντικής αξίας στους πραξικοπηματίες ή λαμβάνοντας και ενημέρωση για τον τελικό σχεδιασμό.

Αυτή τη φορά ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει και φωτογραφία του Αμερικανού πρεσβευτή με έναν Τούρκο ανώτερο αξιωματικό  στο καφέ Cengelkoy , όπου έγινε και η συνάντηση μία ημέρα πριν από το πραξικόπημα.

Η επόμενη κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης θα είναι να ζητηθεί η αποπομπή του Αμερικανού πρεσβευτή από την χώρα κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω ρήξη με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο  ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φαίνεται να νοιάζεται αν θυμώσουν οι ΗΠΑ καθώς θεωρεί ότι σχεδίαζαν την ανατροπή αλλά και την φυσική του εξόντωση. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ολική ρήξη με τις ΗΠΑ

Ο πρέσβης Τζον Μπάς εξέφρασε την απαρέσκεια του για τα δημοσιεύματα δηλώντας :«Είμαι βαθιά ενοχλημένος και προσβεβλημένος από τις κατηγορίες αυτές , οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε εμπλακεί σε αυτήν την παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος ή δεν όφειλε να γνωρίζει για αυτή την παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος, και εγώ απλά θέλω να πω για άλλη α φορά, ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε σχεδιάσει οποιαδήποτε άμεση υποστήριξη έχοντας γνώση εκ των προτέρων της οποιαδήποτε παράνομης δραστηριότητας που συνέβη το βράδυ της 15ης και της 16ης Ιουλίου ,τέλος», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη .

Βέβαια στις δηλώσεις του αυτές παρέλειψε να αναφερθεί γιατί συναντήθηκε με έναν εκ των πραξικοπηματιών παραμονή του πραξικοπήματος.

Σημειώνεται ότι στις 9 Αυγούστου θα συναντηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Β.Πούτιν όπου ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την στροφή της Τουρκίας προς την Μόσχα με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

Οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ βασικές υπεύθυνες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου διότι: Ο Φ.ΓΚιουλέν, οι οπαδοί του οποίου συμμετείχαν σε αυτό, ζει στις ΗΠΑ σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια και ενώ έχει λάβει πολιτικό άσυλο από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος.