Κάνουν πλάτες στους φοροφυγάδες

220px-Hervé_Falciani_2014_croppedΣάλο , και αντιδράσεις κομμάτων προκάλεσε αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφ.ΣΗΜΕΡΙΝΗ στο οποίο προβάλλονται  δηλώσεις του πληροφοριοδότη-δημιουργού της λίστας Λανγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί.
Ο ίδιος ο Φαλτσιανί όχι μόνο αποκαλύπτει πως οι κυπριακές Αρχές αρνούνται να παραλάβουν τα στοιχεία του 2/3 των Κυπρίων πελατών που περιλαμβάνονται στην λίστα της ελβετικής τράπεζας αλλά επιπλέον καταγγέλλει ανυπαρξία πλαισίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αβελτηρία και ανυπαρξία βούλησης.
Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωση της κατηγορεί την  Κυβέρνηση ότι είναι έκθετη στα μάτια των πολιτών για τον τρόπο που αντιμετώπισε το εν λόγω σκάνδαλο φοροδιαφυγής.Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών διερωτάται : «τι φοβάται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ;
Τι φοβάται ο κ. Αναστασιάδης και δεν ζητά από τον κ. Φαλτσιανί τα υπόλοιπα ονόματα Κυπρίων φοροφυγάδων;
Ποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκει να καλύψει;»
Καλεί  τον Έφορο φορολογίας να μας απαντήσει δημόσια γιατί δεν προώθησε την έρευνα και ποίος, εάν δεν λειτούργησε αυτοβούλως, του υπέδειξε την συμπεριφορά αυτή;»
Τέλος κατηγορεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι συνεχίζει αδιάκοπα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο κουκούλωμα σκανδάλων και στην προστασία φοροφυγάδων.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με δήλωση  του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε.  ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
Κωλυσιεργία κυβερνώντων για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Οπως ανέφερε: «Οι κυβερνώντες εξακολουθούν να επιδεικνύουν στάση κωλυσιεργίας, όταν έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνώντες αυτή τη φορά καλούνται να απαντήσουν, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στην ετοιμότητα που επέδειξε ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ για να δώσει περισσότερα στοιχεία για Κύπριους φοροφυγάδες;
Δεν αναμένουμε ότι οι κυβερνώντες θα δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Όποτε γίνεται λόγος για τη φοροδιαφυγή και για τα τραπεζικά σκάνδαλα συνήθως αρκούνται σε υπεκφυγές και αοριστολογίες. Έτσι συμπεριφέρονται με τις εκροές καταθέσεων κατά την κλειστή τραπεζική περίοδο ή με τη φορολόγηση συγκεκριμένων ατόμων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Με την όλη συμπεριφορά τους, οι κυβερνώντες έχουν πείσει ότι προφανώς θέλουν να καλύψουν ορισμένους που κερδοσκοπούν σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι πληρώνουν το κόστος της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού»

Το  ΕΛΑΜ

Το με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» για το θέμα ερευνών για τη φοροδιαφυγή και ότι η μόνη επαφή που υπήρξε μεταξύ του ιδίου και της κυπριακής κυβέρνησης ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα που του έστειλε ο Έφορος Φορολογίας, πριν από τέσσερεις μήνες, και ότι από τότε αναμένει ενημέρωση για να διευθετηθεί συνάντηση στη Βαρκελώνη, χωρίς η Κυβέρνηση να πράττει απολύτως τίποτα, αναφέρει ότι αυτό προκαλεί έντονο αποτροπιασμό αλλά και προβληματισμό.

«Δυστυχώς-αναφέρει- η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι περιορίζεται μόνο στα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις, μόνο για προεκλογικούς σκοπούς, αφού στην πράξη δεν πράττει απολύτως τίποτα, αποδεικνύοντας τις πραγματικές της προθέσεις.»

Το Ε.ΛΑ.Μ.καλεί  την Κυβέρνηση αλλά και τον Έφορο Φορολογίας, να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, γιατί δεν προχώρησε μια τόσο σημαντική υπόθεση, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και στην λήψη μέτρων προς ριζική πάταξη της διαφθοράς, σταματώντας να κάνει πλάτες σε όσους εμπλέκονται.

Ας ελπίσουμε ότι η προαναφερόμενη υπόθεση θα διαλευκανθεί πάραυτα και δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο όπως οι περιπτώσεις των Panamapapers, η διαφυγή καταθέσεων πριν και κατά την εβδομάδα που ήταν κλειστές οι τράπεζες την περίοδο του κουρέματος, διαψεύδοντας τις διάφορες «Κασσάνδρες».

Το Τμήμα Φορολογίας
Το Τμήμα Φορολογίας με ανακοίνωση του επιχειρεί να διαψεύσει τις καταγγελίες και αναφέρει ότι : «Βρίσκεται σε εξέλιξη  ένας συστηματικός χειρισμός όλων των υποθέσεων που έχουν εντοπιστεί με βάση τα στοιχεία που εξάχθηκαν από τον κατάλογο Κυπρίων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (λίστα Λαγκάρντ).

Ο εν λόγω κατάλογος, αναφέρει- εξασφαλίστηκε από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, υποστηρίζει  ότι “η συμπερίληψη μιας κατάθεσης στον εν λόγω κατάλογο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι αυτή σχετίζεται με φοροδιαφυγή, αλλά αποτελεί λόγο για διερεύνηση ώστε να αποδοθεί τυχών νενομισμένος φόρος”.

Τέλος, το Τμήμα Φορολογίας σημειώνει την ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της διαδικασίας αλλά παραμένει έτοιμο να ενημερώσει εκ νέου τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται.»