Τουρκία: Σκέψεις για ακύρωση του αγωγού TANAR-TAP

Agogos_FAEνώ οι  Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επένδυσαν εκατομμύρια  για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού  αερίου TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) στην Τουρκία , και στην Ελλάδα  θα κατασκευάζονταν το τμήμα Trans Adriatic Pipeline (TAP) η τουρκική κυβέρνσηση κάνει σκέψεις για να ακυρωθεί το έργο  και αναβιώνει την κατασκευή του  ρωσικού South Stream.Σε περίπτωση που η Τουρκία  τερματίσει τις εργασίες  για την   κατασκευή του  ΤΑΝΑΡ, αυτόματα ακυρώνει και ο αγωγός ΤΑΡ προς Ελλάδα (Ο ΤΑΡ δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ΤΑΝΑΡ).

Σύμφωνα με πρακτοριακές πληροφορίες είναι το κυρίως θέμα που θα συζητηθεί μεταξύ Ρ.Τ.Ερντογαν και Β.Πούτιν στις 9 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες και μάλιστα τότε είχε παρευρεθεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ο γαμπρός του Ρ.Τ.Ερντογάν, Beraat Albayrak, ο οποίος πέραν του ότι βοήθησε τον Τούρκο πρόεδρο να σωθεί θεωρείται και ένας εκ των επικρατέστερων μελλοντικών διαδόχων του.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Άγκυρα θα υπάρξουν αναθεωρήσεις ως προς σημαντικά σχέδια όπως Nabucco, Tanap, KRG, TEC αλλά και F-35 προκαλώντας σοκ στους Αμερικανούς, διότι πρόκειται για projects σχεδιασμένα από τον Φ.Γκιουλέν.

Φαίνεται πως ούτε η παραλαβή των F-35 μπορεί να θεωρείται δεδομένη καθώς οι σχέσεις των Αμερικανών με τον  Ρ.Τ.Ερντογάν είναι τεταμένες .

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο  Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρεί σε πλήρη αποαμερικανοποίηση της Τουρκίας. Γνωρίζει πως γίνονται οι «πολύχρωμες» επαναστάσεις και αναζητά οποιονδήποτε δυνητικό πράκτορα προς εξυπηρέτηση αμερικανικών συμφερόντων για να τον εξουδετερώσει.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες  ημέρες και με πολιτική απόφαση η Τουρκία ανακοίνωσε ότι, θα συνεχιστούν οι εργασίες για την καρτασκευή  του αγωγού φυσικού αερίου που θα φέρνει τον ρωσικό «γαλάζιο χρυσό» στην τουρκική αγορά ενέργειας αλλά και για την κατασκευή της μονάδας πυρηνικής ενέργειας Akkuyu στην Τουρκία!

Στη συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη, θα δοθεί η «τελική ώθηση» και για τα δύο σχέδια,δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπέκτσι, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την επανέναρξη του αγωγού φυσικού αερίου, από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Aleksander Novak,ανακοίνωσε ότι αρχίζει εντατικές επαφές με την τουρκική ηγεσία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει 15,7 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου.

Όμως ο Novak ανακοίνωσε και την ισχύ της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου κάτι που είχε υπογραφτεί πριν διαρραγούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Το θέμα που τίθεται τώρα είναι τι προτίθεται να κάνει η  ελληνική κυβέρνηση. Θα αναβιώσει και ο Greek Stream; Ως γνωστόν οι Ρώσοι θα φέρουν το άεριο μέχρι τον Έβρο και από εκεί θα είναι υποχρέωση των υπολοίπων να κατασεκυάσουν ο καθένας στο έδαφός τα δικά τους τμήματα για να παραλάβουν τον «γαλάζιο χρυσό».

Εάν αναβιώσει ο South Stream, είναι σαφές ότι θα «δύσει» ο ΤΑΝΑΡ. Τι θα κάνουμε τότε; Ήδη ο ΤΑΡ έχει ένα σημαντικό προβλημα. Το αζέρικο αέριο δεν φτάνει, φιλοδοξούσαν οι Αμερικανοί ότι θα έφερναν το καταριανό αέριο μέσω Συρίας. Κάτι που τελικώς μετά από εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών δεν θα γίνει.