Με διαδικασία εξπρές τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ συμφώνησαν το προσχέδιο ψηφ. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

image735.aspxΜε διαδικασίες εξπρές συμφωνήθηκε μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κληθεί να υιοθετήσει σε ανοιχτή συνεδρίαση το Συμβούλιο, το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα). Η σιωπηρή διαδικασία στην οποία τέθηκε ολοκληρώθηκε χωρίς να υποβληθεί κάποια ένσταση και σήμερα θα σταλεί στα μέλη στην τελική του μορφή (blue print).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ Απ.Ζουπανιώτη;   «Υπάρχουν μόνο δύο διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2263 του περασμένου Ιανουαρίου.

Η πρώτη στην τέταρτη παράγραφο του προοιμίου, όπου γίνεται μνεία στις δεσμεύσεις της κοινής διακήρυξης της 15ης Μαΐου και της 8ης Ιουνίου (χωρίς να κάνει αναφορά στην ευχή για λύση εντός του 2016). Και η δεύτερη στο διατακτικό όπου προστίθεται ολόκληρη παράγραφος για το θέμα του προγραμματισμού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη μετάβαση στη διευθέτηση.

To ψήφισμα περιέχει όλες τις θετικές αναφορές στο ψήφισμα 1251 που επαναβεβαιώνει τις αρχές τις λύσης του κυπριακού και στην επιστροφή του στάτους κβο στα Στροβίλια.

Αναλυτικότερα, η 4η παράγραφος του προοιμίου διαμορφώνεται ως εξής: “Χαιρετίζοντας τις δεσμεύσεις που ετέθησαν στις Κοινές Ανακοινώσεις των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων της 15ης Μαΐου 2016 και της 8ης Ιουνίου 2016 στην βάση της Κοινής Διακήρυξης που υιοθετήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014, περαιτέρω καλωσορίζοντας την καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις από τότε και την στήριξη που παρέχεται από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε».

Η νέα παράγραφος που συμπεριλαμβάνεται στο διατακτικό μέρος αναφέρει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας «ζητά από το Γενικό Γραμματέα να εντείνει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση σε σχέση με τη διευθέτηση, καθοδηγούμενος από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την UNFICYP και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας διευθέτησης».

Σήμερα αργά το απόγευμα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Σ.Α. για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν».