Αποκρύβει η ηγεσία του ΑΚΕΛ τις διαδικασίες για διαγραφή στελεχών

GM0_2367Με ανυπόστατους  ισχυρισμούς για τους λόγους καθαίρεσης στελεχών από το ΑΚΕΛ και με την απόκρυψη των διαδικασιών που προνοούνται απο το καταστατικό του κόμματος  ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού υποστήριξε σήμερα πως η διαγραφή  της Α.Γκιούρωφ, πρώην μέλους του Π.Γ. του κόμματος ήταν σύμφωνα με το καταστατικό.Κληθείς ωστόσο να απαντήσει αν θα διαγραφούν και άλλα στελέχη το φθινόπωρο διερωτήθηκε ποιός σημειώνοντας πως η Επιτροπή Ελέγχου έχει ενώπιον της καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται και θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της Κ.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση στη σημερινή διάσκεψη Τύπου υποστήριξε πως η Α.Γκιούρωφ μέσα από την ιστοσελίδα της «καθημερινά αναλώνεται σε βρισιές και χαρακτηρισμούς ενάντια στο ΑΚΕΛ και ενάντια στην ηγεσία του. »Παρασιώπησε ωστόσο  το γεγονός πως η κριτική ασκήθηκε μόνο για ενέργειες και αποφάσεις της ηγεσίας και όχι εναντίον του κόμματος.

Ο Α.Κυπριανού απέφυγε και πάλιν την αυτοκριτική για τους λόγους μείωσης των ποσοστών του κόμματος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε  για τα αποτελέσματα των Συνόδων της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στις 9 και στις 16 Ιουλίου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επέδειξε αδυναμία τα τελευταία χρόνια, στην παραγωγή πολιτικής, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην Κύπρο και να κρατήσει δυνατή την προοπτική για το μέλλον.

Παραθέτουμε πιο κάτω τις ερωτήσεις και απαντήσεις που δόθηκαν στην δημοσιογραφική διάσκεψη:

Ερώτηση: Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση διαπιστώνετε οργανωτικές αδυναμίες. Θα γίνει κάτι συγκεκριμένο προς εκείνη την κατεύθυνση; Θα αλλάξει κάτι στη δομή του ΑΚΕΛ μετά την εκλογική αποτυχία;

Σε ότι αφορά τα θέματα δομής, πρόσφατα το Πολιτικό Γραφείο έχει εγκρίνει ένα νέο Οργανόγραμμα, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Θα επιδιώξουμε να το λειτουργήσουμε. Πέραν αυτού, ήδη έχουμε προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες. Έχουμε ενισχύσει τον κεντρικό οργανωτικό μηχανισμό και έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές σε αρκετές από τις Επαρχιακές μας ηγεσίες. Πρέπει να πω ότι οι Επαρχιακές Οργανώσεις υποφέρουν από έλλειψη στελέχωσης και ο λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Κόμμα. Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος ότι στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ απασχολούνται μερικές εκατοντάδες άτομα. Συνολικά αυτός ο αριθμός δεν ξεπερνά σε παγκύπρια κλίμακα τα 50 άτομα. Ως εκ τούτου οι δυνατότητες να ληφθούν αποφάσεις που να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα είναι κάπως περιορισμένες, όμως τα όλα ζητήματα θα συζητηθούν. Για αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε σε εξειδικευμένες συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής. Και για το Κόμμα, και για τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος.

 

Ερώτηση Από ότι αντιλαμβάνομαι δεν τίθεται τουλάχιστον άμεσα θέμα ηγεσίας.

Δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας. Τέθηκε θέμα Συνεδρίου που πήρε ελάχιστες ψήφους.

 

Ερώτηση: Αν ένα κόμμα δεν πάει σε συνέδριο μετά από μια ιστορική εκλογική αποτυχία, τότε πότε πάει;

Όταν είναι το τακτικό του συνέδριο. Ποια είναι η ιστορική αποτυχία; Ξέρετε, ασχολούμαστε τους τελευταίους δυο μήνες αποκλειστικά και μόνο με το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε την τόλμη να παραδεχτεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν το αναμενόμενο και ότι πρέπει να δούμε γιατί είχαμε αυτό το κακό αποτέλεσμα. Τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν είχαν την τόλμη να δουν τα προβλήματα στα μάτια, αλλά προσπάθησαν να τα κουκουλώσουν. Δεν έχουν προβεί σε διαδικασίες δημοκρατικής συζήτησης εσωτερικά για να διαπιστώσουν το γιατί είχαν αυτό το αποτέλεσμα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά, κανένας δεν ασχολείται μαζί τους. Ασχολούμαστε όλοι με το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε την τόλμη, επαναλαμβάνω, να ανοίξει αυτό τον διάλογο. Έχετε ακούσει ποτέ κανένα άλλο κόμμα να παραδέχεται δημόσια αυτά τα οποία λέει το ΑΚΕΛ; Είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την κυπριακή κοινωνία και διαχρονικά μόνο το ΑΚΕΛ είχε την δύναμη να προβαίνει σε τέτοιες αυτοκριτικές. Αφήστε μας λοιπόν, εμάς να χειριστούμε τα ζητήματα που αφορούν το ΑΚΕΛ. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον, να συνεχίσετε να το έχετε, αλλά αφήστε μας εμάς να τα χειριστούμε όπως θεωρούμε ότι είναι καλύτερο για το κόμμα μας για τον τόπο.

 

Ερώτηση: Αφού βλέπατε να εξελίσσονται εντός του Κόμματος αυτά τα θέματα, γιατί τα αφήσατε ως ηγεσία να σας φέρουν στο σημείο να έχετε αυτήν την αποτυχία και δεν κάνατε προληπτική πολιτική;

Ποιος είπε ότι δεν κάναμε προληπτικές ενέργειες; Κατ’ αρχάς να σας πω το εξής: Η Κεντρική Επιτροπή ανανεώθηκε στο τελευταίο Συνέδριο κατά 50%. Το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος έχει ανανεωθεί κατά τα τελευταία δυο Συνέδρια κατά 75%. Από τα παλιά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ελάχιστα έχουν παραμείνει. Έχει υπάρξει μια δραστική ανανέωση. Δεν μείναμε εδώ. Προχωρήσαμε σε αλλαγές σε Επαρχιακό επίπεδο. Έχουμε ανανέωση των ηγεσιών σε όλες τις Επαρχίες τα τελευταία χρόνια. Όλες οι Επαρχιακές ηγεσίες έχουν αλλάξει και επικεφαλής βρίσκονται νέα άτομα. Προχωρήσαμε σε αλλαγές στο τοπικό επίπεδο, εκεί που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται η δουλειά της επαφής με τον κόσμο, η δουλειά της αντιμετώπισης των τοπικών καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο. Έχουμε ζητήσει από τις Επαρχιακές Επιτροπές να καταγράψουν ποια είναι η κατάσταση σε κάθε κομματική ομάδα, σε μια προσπάθεια να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα αυτά τα κάναμε τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Θα χρειαστεί χρόνος να αποδώσουν, και δεν υπαινίσσομαι ότι όσα κάναμε είναι αρκετά και τελειώσαμε. Η διαδικασία της ανανέωσης πρέπει να λειτουργεί συνεχώς.

Να σας αναφέρω ένα πρόβλημα που έχουμε και συζητούμε τρόπους επίλυσης του. Έχουμε εξαιρετικά στελέχη στο φοιτητικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που στις φοιτητικές εκλογές παίρνουμε την πρώτη ή τη δεύτερη θέση με ποσοστά που είτε ξεπερνούν είτε πλησιάζουν το 40%. Αυτά τα στελέχη τα αξιόλογα δεν καταφέραμε να τα αφομοιώσουμε στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Δεν καταφέραμε να τα εντάξουμε στη δουλειά, έτσι ώστε και η ποιότητα της δουλειάς μας να αναβαθμιστεί αλλά και η αποτελεσματικότητα. Όλα αυτά μας απασχολούν και τροχοδρομούμε λύσεις για το πώς αντιμετωπίζονται.

Πέραν τούτου υπάρχουν άλλα προβλήματα. Είτε πρόκειται για προβλήματα διαφθοράς και διαπλοκής, είτε για προβλήματα παραγωγής πολιτικής, για τα οποία καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε την προσπάθεια.

 

Ερώτηση: Πως συνάδει η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό με την διαγραφή Γκιούρωφ; Επειδή έγραψε κάτι σε μια ιστοσελίδα είναι λόγος διαγραφής;

Το ΑΚΕΛ λειτουργεί στη βάση του καταστατικού του και των κανονισμών λειτουργίας του και οι οποίοι λένε κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην αντίθετη άποψη όταν συζητούμε εσωκομματικά. Εάν, όμως, θέλουμε να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα του κόμματος, οι όποιες συζητήσεις γίνονται, θα πρέπει να γίνονται εσωκομματικά. Και όποιες διαφορετικές απόψεις εκεί πρέπει να εκφράζονται. Όταν αυτή η βασική αρχή δεν υιοθετείται, αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτουν προβλήματα. Η κ. Γκιούρωφ δεν έγραψε μια απλή άποψη σε μια ιστοσελίδα την οποία διατηρεί. Καθημερινά αναλώνεται σε βρισιές και χαρακτηρισμούς ενάντια στο ΑΚΕΛ και ενάντια στην ηγεσία του. Αμφισβητεί πολιτικές θέσεις που διατυπώνει το ΑΚΕΛ με ένα τρόπο, ο οποίος κρίθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή στην οποία ανήκει κομματικά, ότι δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί ένα μέλος του κόμματος.

Θέλω να πω και το εξής. Κάτι το οποίο με χαρακτήριζε, και κάτι για το οποίο κατηγορούμουν από κάποιους στο παρελθόν, ήταν ότι είμαι πολύ ανεκτικός στην αντίθετη άποψη και πάρα πολύ δημοκράτης. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος, είναι ότι δεν είμαι ανεκτικός και ότι δεν σέβομαι τις δημοκρατικές διαδικασίες στο ΑΚΕΛ.»