Βρετανία: Σε ριζικό ανασχηματισμό προέβη η Μέι

image735-1.aspxΜόλις τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον (Άμυνας, Υγείας, Ουαλίας και Σκωτίας) παρέμειναν στις θέσεις τους μετά από το ριζικό ανασχηματισμό στον οποίο προέβη η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, έναν ανασχηματισμό τον οποίο ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν και «αδίστακτο» ως προς τον τρόπο με τον οποίο απομακρύνθηκαν στενοί σύμμαχοι του τέως Πρωθυπουργού.

Ο πρώτος διορισμός αφορούσε το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Φίλιπ Χάμοντ να μετακομίζει από το Foreign Office και ήδη να διαχωρίζει τη θέση του από την πολιτική λιτότητας του προκατόχου του Τζορτζ Όσμπορν.

Η κα Μέι έφερε στο κυβερνητικό σχήμα έξι επιφανείς υποστηρικτές του Brexit, με κορυφαίο τον Μπόρις Τζόνσον σε έναν διορισμό-έκπληξη στο Foreign Office. Στα νεοσύστατα υπουργεία Εξόδου από την ΕΕ και Διεθνούς Εμπορίου τοποθετήθηκαν οι Ντέιβιντ Ντέιβις και Λίαμ Φοξ αντίστοιχα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η για λίγες ημέρες ανθυποψήφια της κας Μέι για τη θέση της Πρωθυπουργού Άντρεα Λέντσομ προήχθη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων (από Υφυπουργός Ενέργειας). Η Πρίτι Πατέλ, μέχρι σήμερα Υφυπουργός Απασχόλησης, προήχθη στο Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης. Υπουργός Μεταφορών τοποθετήθηκε ο Κρις Γκρέιλινγκ, ο οποίος παρά την υποστήριξή του στο Brexit τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Τερέζα Μέι στη μάχη διαδοχής του κ. Κάμερον.

Οι διορισμοί τόσο στα τρία υπουργεία του χαρτοφυλακίου των εξωτερικών υποθέσεων όσο και της κας Λέντσομ ερμηνεύονται μεταξύ άλλων ως πρόκληση της Πρωθυπουργού προς τους κορυφαίους Brexiteers να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Πέρα από τις προφανείς προκλήσεις για τους κ. Τζόνσον, Ντέιβις και Φοξ, η κα Λέντσομ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των αγροτών για κάλυψη των κοινοτικών επιδοτήσεων που θα χάσουν μετά από το Brexit.

Με τους διορισμούς αυτούς, εξάλλου, η Τερέζα Μέι θέλει να δείξει ότι εννοούσε τη φράση πως «το Brexit σημαίνει Brexit», αλλά και ότι έχει πρόθεση όντως να ενώσει το κόμμα και τη χώρα μετά από το διχαστικό δημοψήφισμα.

Πέρα από τις κ. Λέντσομ και Πατέλ τρεις γυναίκες καταλαμβάνουν κορυφαία υπουργεία, με πρώτη την Άμπερ Ραντ στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση της Τερέζα Μέι. Η Τζαστιν Γκρήνινγκ αναλαμβάνει το αναβαθμισμένο Υπουργείο Παιδείας και η Λιζ Τρας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας τον Μάικλ Γκόουβ. Δύο ακόμα γυναίκες, η Κάρεν Μπράντλεϊ στο Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, καθώς και η βαρόνη Έβανς ως αρχηγός της Βουλής των Λόρδων μπαίνουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Γκόουβ, όπως επίσης ο κ. Όσμπορν και μια σειρά άλλων στενών συμμάχων και προσωπικών φίλων του κ. Κάμερον αποτελούν παρελθόν, σε μία προφανή ένδειξη της πρόθεσης της Τερέζα Μέι να διαχωρίσει την κυβέρνησή της από την προηγούμενη σε επίπεδο τόσο προσώπων όσο επίσης σε επίπεδο νοοτροπίας και πολιτικών.

Η κα Μέι εξέπληξε πολιτικούς φίλους, αντιπάλους και αναλυτές προαναγγέλλοντας ένα εξαιρετικά προοδευτικό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την απάλειψη κοινωνικών «αδικιών» και της ανισότητας.

Παρόλα αυτά, το στέλεχος των Εργατικών Υβέτ Κούπερ σχολίασε ότι παρά τη ρητορική της πολιτικής αλλαγής κατεύθυνσης, η κα Μέι έχει συγκροτήσει ένα εξαιρετικά «δεξιό» υπουργικό συμβούλιο.

Η κα Μέι αναμένεται να ολοκληρώσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες τους διορισμούς υφυπουργών, όπου εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη η παρουσία γυναικών.

Εκτός κυβέρνησης μένει η μέχρι σήμερα Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας και στενή φίλη της Κύπρου Τερέζα Βίλιερς. Η Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι η νέα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι της πρόσφερε ένα άλλο πόστο στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ωστόσο η κα Βίλιερς ένιωσε ότι «δεν μπορούσε να αναλάβει».