Διαφορετικά ερμηνεύουν τα κόμματα την έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ

«Με διαφορετικές ως συνήθως ερμηνείες τα κόμματα σχολίασαν την έκθεση του ΓΓ. του ΟΗΕ  τόσο για το κυπριακό και τις καλές του υπηρεσίες όσο και γι την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.image735.aspx

Ολα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ επικρίνουν αναφορές του Γ.Γ. του ΟΗΕ για δήλωση  του Προέδρου της Δημοκρατίας  να αποδεχθεί βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση των πυρκαγιων  στην περιοχή Σολέας,  χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά πως η Τουρκία απέρριψε τους όρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΑΚΕΛ

Στην γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Καθώς η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν αναμενόμενο ότι η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τις καλές υπηρεσίες θα ήταν περισσότερο διαδικαστικής φύσης και δεν θα περιείχε εκπλήξεις.
Στην Έκθεση επαναλαμβάνονται προηγούμενες αναφορές όπως η ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης για την παραβίαση του στάτους κβο στα Στροβίλια καθώς και για το στάτους κβο στα Βαρώσια κ.α. Σημειώνουμε την αναφορά στην πρόσφατη πυρκαγιά και ειδικότερα στο ότι τόσο ο Ακιντζί όσο και η Τουρκία προσφέρθηκαν για βοήθεια, που όμως δεν κατέστη δυνατή και χάθηκε έτσι η ευκαιρία για κοινή προσπάθεια. Ο Γ.Γ. καταδικάζει τα επεισόδια εναντίον Τουρκοκυπρίων καθώς και τους βανδαλισμούς στο τζαμί της Δένειας, υπογραμμίζοντας ότι δεν έγιναν συλλήψεις σε όλες τις περιπτώσεις και ότι τέτοιες πράξεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες.
Ο Γ.Γ. δηλώνει ανησυχία για το γεγονός ότι παρατηρείται έλλειψη προόδου στην εφαρμογή συμφωνημένων ΜΟΕ όπως η κινητή τηλεφωνία, το ρεύμα και το άνοιγμα οδοφραγμάτων στο Απλίκι και τη Δερύνεια.
Το πιο σημαντικό στοιχείο της Έκθεσης είναι ότι ο Γ.Γ., αξιοποιώντας την κοινή δήλωση των δύο ηγετών για επιδίωξη λύσης εντός του 2016, τους καλεί να διπλασιάσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτή την ευκαιρία το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι στόχος μας πρέπει να είναι η λύση το συντομότερο δυνατό αλλά για να καταστεί αυτό εφικτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνουν όλοι δεσμευμένοι στις αρχές και στο συμφωνημένο πλαίσιο.
Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα κρίνουν την τύχη της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να γίνει ό,τι εξαρτάται από εμάς για να μην ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια και να μείνει ζωντανή η ελπίδα για λύση, πάντα φυσικά στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου.»

 

ΕΔΕΚ :Δύο μέτρα και δύο σταθμά
από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Στη δήλωση του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου αναφέρει:

«Είναι πλέον φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της εντολής του στο κυπριακό. Σε μια πρωτοφανή του επέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κακίζει ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση του να μην ενδώσει στις τουρκικές απαιτήσεις προκειμένου να προσφέρουν δήθεν βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Σολεάς.
Παρόμοια στάση ασφαλώς δεν τήρησε όταν ο κ. Ακιντζί είχε αρνηθεί τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στις πυρκαγιές της Αμμοχώστου. Τότε ο κ. Μπαν Κι Μουν δεν μίλησε για «χαμένη ευκαιρία».
Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιούνται, συνηγορούν στο να είναι πολύ προσεκτικός στο μέλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν στηρίζεται σε δηλώσεις ή «διαβεβαιώσεις» των ιδίων κύκλων.

Συμμαχία Πολιτών

Στην ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει:
«Από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν κι Μούν φαίνεται ξεκάθαρα η παντελής έλλειψη πληροφόρησης τόσο του ιδίου όσο και γενικότερα του Οργανισμού για τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στην Κύπρο.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναπαράγωντας προφανώς τα λεχθέντα Ακιντζί-Αναστασιάδη για το υποτιθέμενο καλό κλίμα στις συνομιλίες παίρνει θάρρος να παρέμβει απροκάλυπτα στα εσωτερικά ζητήματα της Δημοκρατίας όπως με την περίπτωση της πρόσφατης πυρκαγιάς διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.
Λειτουργώντας μεροληπτικά υπέρ της Τουρκίας όπως πρόσφατα έπραξε και στην Κωνσταντινούπολη καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για λύση εντός του 2016 αγνοώντας πλήρως τις συστηματικές κινήσεις της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας.
Τα περί μοναδικής ευκαιρίας για λύση του Μπαν κι Μουν τα είχαμε ακούσει και κατά το σχέδιο Ανάν που όλοι γνωρίζουμε εάν ο Κυπριακός λαός δεν είχε πει το περήφανο ΟΧΙ ποία κατάληξη θα είχαμε σήμερα.
Μάλλον ο κ. Μουν έχει μπερδέψει τον ρόλο του που δεν είναι άλλος από την διαμεσολάβηση με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε σε συνθήκες ουδετερότητας προς όφελος της ειρήνης και της δικαιοσύνης.
Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με το ΓΓ του ΟΗΕ, να τον ενημερώσει για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και να τον επαναφέρει σε τάξη.»

Οικολόγοι:Μονόπλευρη και ισοπεδωτική.
Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει:

«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αξιολογώντας τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε σχέση με το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν – και στο βαθμό που αυτές επιβεβαιώνονται – θεωρεί ότι πρόκειται για ακόμα ένα επεισόδιο μιας σειράς από ενέργειες που αποδεικνύουν την μονόπλευρη στάση της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μόνο μέρες είχαμε τις ενέργειες του κ. Μπαν Κι Μουν στην Κωνσταντινούπολη για τις οποίες δεν απολογήθηκε ποτέ. Ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την κυβέρνηση για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Αποτελεί στρέβλωση της αλήθειας και προκλητική ισοπέδωση, να ισχυρίζεται ο κ. Μπαν Κι Μουν, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε την πρόταση του κ. Ακκιντζί για βοήθεια στην κατάσβεση της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Σολέα. Στην πραγματικότητα ήταν οι Τούρκοι που αρνήθηκαν να σεβαστούν τη νομιμότητα και τη λογική προκειμένου να γίνει αποδεκτή η προσχηματική προφορά βοήθειας από τον Ακκιντζί και την Τουρκία.

Αντί ο κ. Μπαν Κι Μουν να καταδικάσει την Τουρκία η οποία επιχείρησε μέσα από τα αποκαΐδια της οικολογικής καταστροφής και τον ανθρώπινο πόνο, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και πλεονεκτήματα, αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ότι ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης που αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας.

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την στάση ανοχής έναντι του φαινομένου “Μπαν Κι Μουν”. Η ανοχή φέρνει την αποθράσυνση. Είναι καιρός, με τη βοήθεια των ισχυρών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επανέλθει σε τάξη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.»