Βαγδάτη:Νέα επίθεση αυτοκτονίας με 35 νεκρούς

Νέα τριπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες κοντά σε ένα μαυσωλείο σιιτών βόρεια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 60, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.Bagdati-Ekrixi

Η επίθεση στο μαυσωλείο του Σαγίντ Μοχάμεντ μπιν Αλί αλ-Χαντί αναζωπύρωσε φόβους μιας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ σιιτών και σουνιτών στο Ιράκ.

Οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ αλλά οι σουνίτες πλειοψηφούν στις βόρειες και δυτικές περιφέρειες, μεταξύ των και στη Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο.

Ο προεξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σάντρ διέταξε την πολιτοφυλακή του, την Ειρηνευτική Ταξιαρχία, να αναπτυχθεί γύρω από το μαυσωλείο κοντά στη πόλη Μπάλάντ, περίπου 93 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Η πολιτοφυλακή του έχει αναπτυχθεί επίσης και στην Σαμάρα, την πόλη όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιμαμ Αλί αλ-Χαντί, πατέρα του Σαγίντ Μοχάμεντ. Το 2006, μια βομβιστική ενέργεια κατέστρεψε τον χρυσό θόλο του ναού αφιερωμένο στον Αλί αλ-Χαντί και τον άλλο του γιο, Ιμαμ Χασάν αλ-Ασκάρι, δημιουργώντας ένα κύμα θρησκευτικής βίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε κοινωνικούς ιστότοπους έδειξαν μια φωτιά να καίει στην αγορά στην είσοδο του μαυσωλείου του Σαγίντ Μοχάμεντ, αλλά δεν φαινόταν να είχε υποστεί ζημιές το κτίριο.

Ένας άνδρας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά στην εξωτερική πύλη του μαυσωλείου γύρω στις 11 μ.μ. τοπικής ώρας (ίδια ώρα Ελλάδας), επιτρέποντας αρκετούς οπλοφόρους να εισβάλλουν στο χώρο και να αρχίσουν να πυροβολούν τους πιστούς που γιόρταζαν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Τουλάχιστον ένας οπλοφόρος ανατίναξε τον εαυτό του ανάμεσα στο πλήθος ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από τα πυρά του φύλακα του μαυσωλείου προτού προλάβει να πυροδοτήσει τη ζώνη εκρηκτικών του.

Το μνημείο κτυπήθηκε  επίσης και από ρουκέτες. Το Ισλαμικό Κράτος, που αποτελείται από σκληροπυρηνικούς σουνίτες, δήλωσε πως η επίθεση εκτελέστηκε από τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.