«Έφυγε» από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα

wpc-visit-to-romesh-chandra

Από την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΣΕ στον Ρόμες Σάντρα το Νοέμβρη 2014 στη Βομβάη

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ανακοίνωσε με ιδιαίτερη λύπη το θάνατο του βετεράνου ηγέτη του και επίτιμου προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα ο οποίος «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 97 χρονών στη Βομβάη, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες το κίνημα ειρήνης στην Ινδία και όλο τον κόσμο.

Ο Ρόμες Σάντρα γεννήθηκε στις 30 Μάρτη 1919 στο Lyallpur της Ινδίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια της Λαχόρης και του Κέμπριτζ. Από το 1934 έως το 1941 υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Λαχόρης. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Ινδίας και το 1952 μέλος της ΚΕ του, του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου του το 1958. Από το 1963 έως το 1967 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΚΚΙ και από το 1963-1966 αρχισυντάκτης του οργάνου του κόμματος «New Age».

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του Πανινδικού Συμβουλίου Ειρήνης από το 1952-1963, ενώ το 1953 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου εκλέχτηκε το 1966 ο γενικός γραμματέας του. Το 1977 εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΣΕ. Στη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ στην Αθήνα το 2000 συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ.

Ο Ρόμες Σάντρα συνέβαλε στον αγώνα των λαών και των δικαίων τους και πρωταγωνίστησε στο κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς υπό δικτατορικά καθεστώτα, για την απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των λαών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τους αγώνες και την προσφορά του του απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο F.Joliot-Curie το 1964, ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για το δυνάμωμα της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς το 1968 και με το Παράσημο Φιλίας των Λαών το 1975 στην ΕΣΣΔ.

Όπως σημειώνει το ΠΣΕ, «ο Ρόμες Σάντρα υπήρξε ένας γνήσιος γιος της εργατικής τάξης της Ινδίας και μορφή και ηγέτης του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης. Ένα παράδειγμα διεθνιστή, ασυμβίβαστος υπερασπιστής της επαναστατικής του ιδιότητας και των ιδανικών του.

Οι συναγωνιστές του για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, που είχαν το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του στο μακρύ, δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, θα τον θυμούνται ως μια εξαιρετική μορφή και ηγέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης.

Το ΠΣΕ είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει στη Βομβάη το 2014, όπου ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνάντησε για τελευταία φορά τη δεύτερή του οικογένεια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, το κόμμα του και στην Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης.

Lal Salam, σύντροφε Ρόμες!».

Συλλυπητήρια ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του αγωνιστή της ειρήνης, επίτιμου Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, βετεράνου κομμουνιστή και μεγάλου φίλου της Κύπρου Ρόμες Σάντρα. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ «ο  Ρόμες Σάντρα ήταν πολύ στενός φίλος του Κυπριακού λαού και βρέθηκε δίπλα του στις δύσκολες στιγμές μετά το 1974 συμβάλλοντας στη συνέχεια αποφασιστικά στη δημιουργία το 1975 της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με την Κύπρο της οποίας υπήρξε και Πρόεδρος. Τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη του στο αγώνα του Κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και επανένωση.

Το ΑΚΕΛ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στο ΚΚΙ και την οικογένεια του .