Στη Λεμεσό η μεγαλύτερη πτώση της ΕΔΕΚ

Τα λάθη και τους λόγους που οδήγησαν την ΕΔΕΚ στο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα σε βουλευτικές εκλογές συζήτηε χθες βράδυ  στη Λεμεσό η Παγκύπρια Συνδιάσκεψηimage735-5.aspx της ΕΔΕΚ, κατά την όποια στελέχη του κόμματος έκαναν λόγο για υπόσκαψη της προεκλογικής προσπάθειας από πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος.

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ άρχισε γύρω στις 19:30 με τοποθέτηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και συνεχίσθηκε με τοποθετήσεις άλλων στελεχών.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο Γραμματέας της Κ.Ε Χρυσός Τουλούπης είπε ότι η ΕΔΕΚ κατέγραψε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές “το χειρότερο αποτέλεσμα που είχαμε από την ίδρυση του Κινήματος σε βουλευτικές εκλογές, από το 1969 (6,18%)”, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Επαρχία Λεμεσού με -6,9% και η μικρότερη στη Λευκωσία με -1,1%.

Είπε ακόμη ότι οι δυο από τους τρεις στόχους για τις βουλευτικές εκλογές απέτυχαν, δηλαδή η διατήρηση του αριθμού των βουλευτών στους πέντε και η εξασφάλιση ποσοστού άνω του 7,2%, ενώ ο τρίτος στόχος για διατήρηση της τέταρτης θέσης ως κοινοβουλευτική δύναμη επιτεύχθηκε.

Αναφερόμενος στις αιτίες για την εκλογή συρρίκνωση της ΕΔΕΚ ο κ.Τουλούπης είπε, μεταξύ άλλων, πως αυτές αφορούν στην αδυναμία της ηγεσίας να αναδείξει τη διαφορετικότητα του Κινήματος από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, τη μη ομαλή διαδοχή της ηγεσίας και την αποτυχία να εκφράσει τις ανησυχίες των μη προνομιούχων τάξεων του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε δυσκολία εξεύρεσης οικονομικών πόρων και επικοινωνιακές και οργανωτικές ελλείψεις, όπου εκεί μίλησε και για “πρωτοκλασάτα στελέχη, που όχι μόνο δεν ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αλλά αντίθετα, με ενέργειες και δηλώσεις τους υπόσκαπταν την όλη προσπάθεια του Κινήματος”.

Η Συνδιάσκεψη, είπε τέλος ο Γραμματέας της Κ.Ε της ΕΔΕΚ, για να έχει ουσία “πρέπει όλοι μας να διδαχθούμε από τα λάθη μας και τις ελλείψεις μας, πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στο Κίνημα ώστε να μπορέσει να ανακάμψει”, υποδεικνύοντας την πρόκληση που το Κίνημα θα έχει μπροστά του με τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Ετοιμάζονται ψηφοδέλτια

Μετά το πέρας  της Συνδιάσκεψης  ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλος ανέφερε ότι μέσα από τη συζητηση καταγράφεται η ομοθυμία των στελεχών της ΕΔΕΚ, ώστε μέσα από συλλογική εργασία να υπάρξει συνολική ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του Κινήματος.Είπε ακόμα πως “το βασικό συμπέρασμα είναι η ομόθυμη επιθυμία όλων των παρευρισκόμενων μελών του κόμματος να εργαστούμε συντονισμένα, συγκροτημένα, σε ένα πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του κόμματος με κύριο ακριβώς στόχο, η ΕΔΕΚ να επανεύρει την εκλογική της δύναμη και να ενισχύσει τον πολιτικό, παρεμβατικό της ρόλο”.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, θα πρέπει η ανασυγκρότηση αυτή να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα της κομματικής δομής και στις τοπικές οργανώσεις, όπως η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές και όχι μόνο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στελεχών σε υπόσκαψη της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος από πρωτοκλασάτα στελέχη, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι “είναι γεγονός και δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε ότι, δυστυχώς, πέραν από τα τεράστια προβλήματα που είχε το κόμμα, πέραν από την πολεμική που δέχθηκε από διάφορους εξωκομματικούς χώρους, υπήρξε και μια υπονόμευση από στελέχη του Κινήματος εσωκομματικά”.

Πρόσθεσε τέλος  πως, σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη αποφάσισε όπως αρχίσει η προετοιμασία του κόμματος με την όσο το δυνατόν έγκαιρη προετοιμασία των ψηφοδελτίων.