Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Καθαρή πρωτιά για την Τερέζα Μέι στην πρώτη ψηφοφορία, αποκλείστηκε ο Λίαμ Φοξ

Την ψήφο 165 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος έλαβε η 306161208Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι στην πρώτη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας στη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι ακριβώς το 50% της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος.

Όπως αναμενόταν, τις λιγότερες ψήφους, μόλις 16, έλαβε ο πρώην Υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, ο οποίος αποκλείεται από την επόμενη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Στη μάχη της δεύτερης θέσης η Υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λέντσομ επικράτησε τελικά άνετα του άλλου υποψηφίου που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, με 66 ψήφους έναντι 48.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι το τελικό ζευγάρι των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος και της χώρας θα είναι η Τερέζα Μέι και η Άντρεα Λέντσομ.

Στην τέταρτη θέση κατετάγη ο Υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ με 34 ψήφους.

Εφόσον δεν υπάρξει παραίτηση κάποιου υποψηφίου, την ψηφοφορία της Πέμπτης θα ακολουθήσει άλλη μία την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να προκύψει το ζευγάρι των μονομάχων επί των οποίων θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο τα περίπου 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο νέος ηγέτης του κόμματος και νέος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Γυναίκα και στους Εργατικούς 

Και στους Εργατικούς φαίνεται πως την έδρα της ηγεσίας θα καταλάβει  γυναίκα.Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αντζελα Ιγκλ κάλεσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν απευθύνει να εγκαταλείψει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλώντας τον ότι διαφορετικά θα διεκδικήσει η ίδια την ηγεσία. Έτσι μετά την Τερέζα Μέιν που είναι υποψήφια για τη θέση του Κάμερον στους Συντηρητικούς , μία γυναίκα θέτει πρώτη υποψηφιότητα και για ηγεσία των Εργατικών. Ο Κόρμπιν πάντως ακόμα δεν λέει ότι φεύγει.