Αλληλοκατηγορίες ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

Ο ΔΗΣΥ  κατηγόρησε σήμερα το ΑΚΕΛ ότι με τη δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του την Κυριακή , σχετικά με την κλιμακωτή φορολογία του φ΄ρου ακίνητης ιδιοκτησίας ,  προσπαθεί και πάλι να θολώσει τα νερά και να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα γεγονότα.ΦΟΡΟΣ-ΑΚΙΝΗΤΑ-702x336

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ  αναφέρει  ότι  « η Κυβέρνησή μας, ευθύς μόλις δημιούργησε τις δυνατότητες, μειώνει τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας σε λιγότερο από το μισό.Ο φόρος αυτός προβλεπόταν στο Μνημόνιο, αλλά κατόπιν συνειδητής επιλογής του ΑΚΕΛ να προτιμήσει τουλάχιστον € 69 εκατομμύρια πρόσθετο φόρο ακίνητης αντί να πάρει άλλα μέτρα. Όπως γεγονός είναι ότι ήδη είχε προηγουμένως υπερδιπλασιάσει τον φόρο ακίνητης ο υπουργός του ΑΚΕΛ.»Και προσθέτει:
– Γεγονός είναι ότι ήταν το ΑΚΕΛ που, με τη γνωστή λογική του για «να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες», προτίμησε αυτό το φόρο -αλλά τώρα προσπαθεί τάχα να απαλλάξει μέρος των φορολογούμενων από το δικό του χαράτσι.
– Γεγονός είναι ότι αυτή η φορολογία είναι κάτι ανάλογο με τον ΕΝΦΙΑ. Όπως επίσης γεγονός είναι ότι η Κυβέρνησή μας μπορεί τώρα και τον μειώνει δραστικά, ενώ δυστυχώς στην Ελλάδα και παρά κάποιες εξαγγελίες, ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται.
– Γεγονός είναι επίσης ότι το ΑΚΕΛ αφού έφερε Τρόϊκα και Μνημόνιο στην Κύπρο νομίζει ότι τόσο φτηνά θα απεκδυθεί των ευθυνών του μιλώντας για «τροϊκανούς φίλους και συνεργάτες της συναγερμικής ηγεσίας. Μήπως θα πρέπει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό -και ιδιαίτερα στα μέλη του- γιατί ασκώντας διακυβέρνηση έφερε εδώ αυτούς που με αποστροφή αποκαλεί «συνεργάτες της συναγερμικής ηγεσίας»;

Η πρόταση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη πρόταση της κυβέρνησης για τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας  και απέστειλε στα κόμματα  τη δική του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε την Κυριακή  ότι «το ΑΚΕΛ έχει πολλές φορές, δημόσια, εκφράσει την έντονη διαφωνία του για την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει ένα ενιαίο οριζόντιο φορολογικό συντελεστή, γεγονός που θα εξυπηρετήσει για μια ακόμα φορά και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, απαλλάσσοντάς τους από σημαντικό βάρος που σήμερα καταβάλλουν ως φορολογία ακινήτου. Αυτή η πρόταση στρέφεται κατά των μικροϊδιοκτητών και κατά των μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Λουκαΐδης, έχει ετοιμάσει πρόταση την οποία έχει αποστείλει στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, «με στόχο να πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να απαλλάξουμε πλήρως τους μικροϊδιοκτήτες ή να απαμβλύνουμε τους μικρούς και τους μεσαίους ιδιοκτήτες την ίδια ώρα που όλες οι κατηγορίες, στα πλαίσια ενός πολλαπλού συντελεστή και όχι ενιαίου, επίσης θα απαλλάσσονται από φορολογία μέσα από σχετική μείωση που θα υπάρξει, δεδομένου ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο εισπρακτικός στόχος», συμπλήρωσε.

Ο   κ. Λουκαΐδης είπε ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται, «και είναι τροφή προς σκέψη και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με στόχο, αν είναι δυνατόν, να διαμορφώσουν κοινή πρόταση για τροπολογία επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ώστε οι πρώτες €200.000 να απαλλάσσονται για όλους τους ιδιοκτήτες και στη συνέχεια να έχουμε ένα χαμηλό συντελεστή μέχρι τις €350.000 και να ακολουθεί αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η ιδιοκτησία τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο συντελεστής. Αυτό πιστεύουμε θα μετατρέψει αυτή τη φορολογία σε δικαιότερη, προστατεύοντας ή απαμβλύνοντας τους μικροϊδιοκτήτες και τους μεσαίους ιδιοκτήτες και μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων».