Σε καθεστώς προστασίας η Μαρινόπουλος ΑΕ μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕ, γεγονός που την θέτει σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.image735-6.aspx
Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές. Παράλληλα παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.
Από το καθεστώς προστασίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι (οι οποίοι το είχαν ζητήσει ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους) και οι μισθώσεις. Εξαιρούνται επίσης και οι καταβολές των μισθωμάτων για τα ακίνητα του ομίλου.
Υπέρ της χορήγησης προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές είχαν παρέμβει, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία, κ.ά.), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, κατά των αιτήσεων του Ομίλου τάχθηκε το Δημόσιο με παρέμβαση που άσκησε. Κατά τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής (προς το Δημόσιο) που επικαλείται η Μαρινόπουλος ΑΕ, δεν είναι ακριβές. Οι νομικοί του Δημοσίου είπαν στο Δικαστήριο ότι το ποσό που οφείλει στο κράτος η Μαρινόπουλος ΑΕ ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις το δικαστήριο ή άλλως να οριστεί στον όμιλο να καταβάλει ισόποση εγγυοδοσία για τις οφειλές του.
Η στάση αυτή του Δημοσίου την οποία εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μ. Απέσσος, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι την ενδιαφέρει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες διάσωσης προκειμένου να διασωθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να μην υπάρξει ντόμινο στην αγορά. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο κ. Απέσσος μέχρι το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαίωνε την κυβέρνηση ότι η εισήγησή του θα ήταν θετική και το Μαξίμου με έκπληξη διαπίστωσε ότι τελικά ήταν αρνητική. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις στο Μαξίμου, κατά τις πηγές αυτές, είναι ότι κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.