Η ΕΣΚ επικρίνει τον ΥΠΕΣ για απαξιωτικές αναφορές εναντίον των δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου δια του Προέδρου της Αντώνη Μακρίδη, καλεί τον ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο να ανακαλέσει αναφορές του για τους δημοσιογράφους όπως αυτές διατυπώθηκαν το πρωί στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ “Πρωινό Δρομολόγιο”.image735-2.aspx

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρει πως ο ΥΠΕΣ “τα βάζει” με τους δημοσιογράφους επειδή οι τελευταίοι μετέδωσαν ή δημοσίευσαν αυτούσιες δηλώσεις του, τις οποίες είχε κάνει ο ίδιος χθες ενώπιον κοινής συνεδρίας τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ αναφέρει ότι ο ΥΠΕΣ χθες αρνήθηκε ότι επέρριψε ευθύνες στους επιχειρησιακούς και ότι επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις “κατηγορώντας τους δημοσιογράφους και παρουσιάζοντάς τους λίγο πολύ ως ασόβαρους, τεμπέληδες και κατ’επέκταση ανεύθυνους”.

“Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ανέφερε ότι «εγώ επειδή είμαι και δημοσιογράφος και ξέρω, όταν βαριόμαστε να διερευνήσουμε , αρπάζουμε ότι γράφει το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο
Ειδήσεων), βάζοντας μάλιστα και τον τίτλο του και τέλειωσε».”, αναφέρει στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΚ.

Προσθέτει ότι η εν λόγω αναφορά “είναι άκρως προσβλητική και μηδενιστική για την ευσυνειδησία και σοβαρότητα των
δημοσιογράφων, τους οποίους συλλήβδην απαξιώνει”.

“Απορρίπτουμε την πιο πάνω αφοριστική περιγραφή για τους δημοσιογράφους και ζητούμε από τον κ. Υπουργό όπως ανακαλέσει. Εξάλλου, πολλοί δημοσιογράφοι δεν είχαν ανάγκη να επικαλεστούν το σχετικό ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για τον απλούστατο λόγο ότι ήσαν παρόντες και παρούσες στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών της Βουλής”, αναφέρει.

Προσθέτει ακόμη ότι “τα κρούσματα αναίτιας και άδικης επίθεσης κατά δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία περίοδο”.
“Πιστεύουμε ότι η ανοχή που επιδεικνύουμε έχει ξεπεράσει τα όρια και δυστυχώς η μη εκδήλωση από μέρους μας δυναμικής αντίδρασης έχει από πολλούς ερμηνευτεί ως αδυναμία. Καλούμε τους δημοσιογράφους να ορθώσουν ανάστημα και να αντιδρούν με δυναμισμό απέναντι των όποιων προσπαθειών καταβάλλονται για να πληγεί η αξιοπρέπεια και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση και μετάδοση ειδήσεων”, καταλήγει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Μακρίδης.