Τουρκία:Φόβοι για νέα κτυπήματα μετά την πολύνεκρη επίθεση

Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ”Tourkia-Ekrixi1 της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι σκόρπισαν  τον θάνατο ενδέχεται να είχαν συνεργούς ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλα τρομοκρατικά κτυπήματα . Οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας  εκφράζουν φόβους  ότι οι συνεργοί  οι οποίοι τους συνόδευαν και  διέφυγαν την τελευταία στιγμή δεν αποκλείεται να ροβούν σε νέο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλη πόλη της χώρας τις επόμενες ημέρες ή και ώρες. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει δεχθεί η Τουρκία τους τελευταίους μήνες κάνοντας την να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και να την εγκαταλείπουν σωρηδόν οι τουρίστες.

Η Αστυνομία και ο Στρατός βρισκονται σε συναγερμό. Από το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν βυθίσει στο χάος την Τουρκία.

Ο επίσημος απολογισμός του τρομοκρατικού χτυπήματος είναι 36 νεκροί και 147 τραυματίες. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι πως τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 50.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί και οι επιθέσεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε πάρκινγκ.

Τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές πριν ανατιναχτεί, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς το πλήθος, όπως μεταδίδει η Χουριέτ.

Ο τρίτος βομβιστής σκοτώθηκε από αστυνομικό. Στο βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου φαίνεται ο δράστης, με το όπλο στα χέρια, να στοχεύει πολίτες που τρέχουν να σωθούν λίγο πριν ένας αστυνομικός τον πυροβολήσει και πέσει νεκρός.

Οι εικόνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη έκρηξη ήταν σκηνές απόλυτου χάους. Πτώματα και τραυματίες παντού. Σειρήνες ασθενοφόρων και ουρλιαχτά τρόμου. Ακολουθεί η δεύτερη έκρηξη η οποία έχει καταγραφεί σε video από πολίτη που βρισκόταν στο αεροδρόμιο τη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινώνοντας ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 36. Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση αναφερόταν σε 146 τραυματίες.
Σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Ατατούρκ στις 3.00 τα ξημερώματα όπου έγινε η επίθεση ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι την επίθεση πραγματοποίησαν τρεις καμικάζι οι οποίοι έφτασαν ένοπλοι στο αεροδρόμιο με ταξί. Η εκτίμησή τους είναι ότι κανένας τρομοκράτης δεν διέφυγε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, οι περισσότεροι τραυματίες είναι ελαφρά και λίγοι είναι αυτοί που είναι σοβαρά. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και αστυνομικοί και ξένοι υπήκοοι. Ανακοίνωσε επίσης ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ άρχισε ξανά τη λειτουργία του.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι αξιοπρόσεκτο που η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που η Τουρκία βελτιώνει τις σχέσεις της με τους γείτονές της. Όπως είπε η τρομοκρατία απειλεί όλες τις χώρες και χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμησή της. Αλληλεγγύη είναι η καλύτερη απάντηση στην επίθεση, είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 22.00 χθες το βράδυ στο τέρμιναλ των εξωτερικών πτήσεων του αεροδρομίου Ατατούρκ σε τρία διαφορετικά σημεία. Μία στο αναχωρήσεων και μία στον έλεγχο ασφαλείας. Η τρίτη έγινε στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου. Και οι τρεις έγιναν από καμικάζι. Ο ένας εκ των καμικάζι όταν έγινε αντιληπτός από την αστυνομία άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ και στη συνέχεια ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και οι άλλοι δύο καμικάζι ανατίναξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφεραν. Αμέσως μετά στην περιοχή έφτασε μεγάλος αριθμός ειδικών δυνάμεων και ασθενοφόρων. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μερικούς τραυματίες, στη συνέχεια για δύο νεκρούς, αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί ήταν δέκα. Ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα. Μέχρι τις πρωινές ώρες έξω από τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονταν άνθρωποι οι οποίοι αναζητούσαν τους δικούς τους με τους οποίους δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν έπειτα από τη επίθεση. Οι πρώτες τέσσερις ταυτότητες νεκρών που εξακριβώθηκαν ήταν ανθρώπων που εργάζονταν στο αεροδρόμιο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος που έκανε δήλωση καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου προσθέτοντας ότι η ανθρωπότητα πρέπει να αγωνιστεί μαζί κατά της τρομοκρατίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πραγματοποίηση της επίθεσης τον μήνα του Ραμαζανιού δείχνει ότι η τρομοκρατία κινείται χωρίς να έχει καμιά πίστη και αξία και χωρίς να κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στα θύματά της.