Συμφωνία Ισραήλ -Τουρκίας για υδρογονάνθρακες

 

Αύριο υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός image735-9.aspxΓιλντιρίμ ανακοινώνοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας και λέγοντας ότι με αυτή τη συμφωνία εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνέχεια θα υποβάλει τη συμφωνία στην τουρκική εθνοσυνέλευση για έγκριση.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρώτα θα αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις και οι περιφερειακές των δύο χωρών. Ανέφερε ότι θα διοριστεί πρέσβης τις επόμενες βδομάδες και το Ισραήλ θα καταθέσει 20 εκ δολάρια για τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά. Ανέφερε ότι η Τουρκία θα συμβάλει ώστε να γίνουν οικοδομές στη περιοχή και νοσοκομείο για 200 ασθενείς. Επίσης θα γίνουν βήματα για να λυθεί πρόβλημα ενέργειας και νερού στη Γάζα, καθώς και προγράμματα από Τουρκία και στη Δυτική Όχθη

“Η συμφωνία Τουρκίας -Ισραήλ αντανακλά το ρόλο της Τουρκίας ως προστάτη των θυμάτων και των καταπιεσμένων λαών της Μέσης Ανατολής”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για δέσμευση Τουρκίας να εμποδίσει επιθέσεις Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είπε ότι δεν είναι συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Σε ερώτηση Ισραηλινού δημοσιογράφου αν πραγματικά θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών όπως και προηγουμένως ή θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός σχολίασε ότι μάλλον ο δημοσιογράφος δεν είναι βέβαιος για τη συμφωνία. “Αυτό που έγινε είναι σημαντικό. Είναι προς όφελος και Τουρκίας και Ισραήλ αυτή η συμφωνία”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως πληροφορίες από τουρκικές πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρουν ότι η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή από την Τουρκία.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στις ρωσοτουρικές σχέσεις και είπε ότι και ο ρωσικός και ο τουρκικός λαός θέλουν να τερματιστεί αυτή η κρίση. Υπάρχει καλή πρόοδος και θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα, ανέφερε.

Νετανιάχου

Μιλώντας από τη Ρώμη ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε  ότι παραμένει σε ισχύ ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας μετά τη συμφωνία για ομαλοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Ο Νετανιάχου είπε ότι η συμφωνία με την Άγκυρα, που θέτει τέλος στην εξαετή ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, διατηρεί τον «αμυντικό θαλάσσιο αποκλεισμό» της περιοχής που διοικεί η Χαμάς.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίζει να πηγαίνει στη Γάζα μέσω των λιμανιών του Ισραήλ.

Πρόκειται για υπέρτατο συμφέρον που αφορά την ασφάλειά μας, είπε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβιβαστώ επ` αυτού». Όπως είπε, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για αποτροπή της συγκέντρωσης δυνάμεων από τη Χαμάς και η κατάσταση παραμένει ως έχει.