Βουλή: Και την ημέρα της ολομέλειας αλλάζει ο Συλλούρης

Κάθε Παρασκευή στις 10 το πρωί θα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής image735-4.aspxαπό το Σεπτέμβρη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ανακοινώνοντας σειρά αποφάσεων για τη λειτουργία του σώματος, όπως η έναρξη των εργασιών από τις 29 Αυγούστου, η αξιοποίηση των παλαιών Βουλευτών και η αύξηση της ταχύτητας του διαδικτύου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Πρόεδρος του σώματος, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις είπε αρχικά πως έχει αποστείλει επιστολή προς όλους τους Υπουργούς, με την έκκληση όπως γίνουν όλες οι καταθέσεις των νομοσχεδίων και κανονισμών το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μπορεί να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός. Επίσης, είπε πως έχει ολοκληρωθεί η εργασία για τη σύσταση των εκπροσωπήσεων της Βουλής στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι οι Ολομέλειες της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές θα συνέρχονται κάθε Παρασκευή στις 10 το πρωί, κάτι που σημαίνει ότι η Βουλή θα εργάζεται τουλάχιστον πέντε μέρες, θα τερματιστούν τα τριήμερα και τα τετραήμερα, θα γίνεται καλύτερη κατανομή χρόνου και θα γίνεται περαιτέρω μελέτη ώστε να διευκολύνεται η δουλειά της Ολομέλειας.

“Θα χρειαστούν οι Βουλευτές και τα κόμματα και οι υπηρεσίες να εργαστούν περισσότερο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο”, είπε και ανακοίνωσε ότι οι εργασίες του σώματος θα ξεκινήσουν στις 29 Αυγούστου και πως η πρώτη Ολομέλεια θα συνέλθει την πρώτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως έχει αυξηθεί η ταχύτητα του διαδικτύου από 6 Mbps σε 10 Mbps και πως η απαίτηση του είναι να πάει στο 64 Mbps ως το τέλος του έτους. Ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε την υλοποίηση της πρότασης για αξιοποίηση των παλαιότερων βουλευτών με την πρώτη συνάντηση μαζί τους να πραγματοποιείται σήμερα στις 5:30 το απόγευμα. Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους Βουλευτές και θα είναι παρόντες από τους 28 που δεν διεκδίκησαν ή δεν εξελέγησαν στη νέα Βουλή, τουλάχιστον οι 20, ενώ και οι υπόλοιποι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση τους να βοηθήσουν στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε πως οι τέως βουλευτές μπορούν να αξιοποιηθούν σε θέματα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στα θέματα των δημοσίων σχέσεων, αλλά και στα θέματα της ουσιαστικής συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές ή και σε κάποιες, ακόμη, Ολομέλειες.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Βουλής, είπε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των γνώσεων και εμπειριών των τέως μελών της Βουλής, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και την αναβάθμιση του νομοθετικού έργου, αλλά και όλων των άλλων δράσεων του κοινοβουλίου. Σε μεταγενέστερο στάδιο, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει ανάλογες συσκέψεις τόσο με το Συμβούλιο του Συνδέσμου Πρώην Βουλευτών όσο και με τα διατελέσαντα μέλη όλων των προηγούμενων Βουλευτικών Περιόδων.

Σε άλλη ερώτηση αν θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν Επιτροπές μέσα στον Ιούλιο και μετά τις 14 Ιουλίου καθώς υπάρχουν σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό της αυτονόμησης των νοσοκομείων, ο κ. Συλλούρης είπε πως αυτό δεν έχει συζητηθεί, όμως η Βουλή θα αρχίσει τις εργασίες της από τις 29 Αυγούστου σε σχέση με άλλες χρονιές που ξεκινούσαν οι εργασίες τον Οκτώβριο. “Απ` εκεί και πέρα, πιέζω, κάνω έκκληση, παρακαλώ την εκτελεστική εξουσία, έγκαιρα να καταθέσει (τα νομοσχέδια), διότι δεν είναι μονόδρομος η Βουλή να είναι εδώ και να συνεδριάζει επειγόντως και με πίεση όταν η εκτελεστική εξουσία δεν ανταποκρίνεται”, είπε.

Σε ερώτηση για την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχει μιλήσει με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία θα έρθει σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον ίδιο τον Υπουργό.

Για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 9 το πρωί. “Είναι μέσα από αυτή τη συνεδρίαση που προέκυψε το θέμα της αργής ταχύτητας (του διαδυκτύου) και το οποίο διευθετήθηκε αυθημερόν. Θα συνεχίσουμε με μια ολική πρόταση πολλών αλλαγών ώστε η κυπριακή Βουλή να είναι μια σύγχρονη Βουλή που να έχει άριστη εταιρική διακυβέρνηση αλλά και ασφάλεια”, είπε.