Προβοκάτσια θεωρεί η Μόσχα τις επιθέσεις εναντίον ρώσων οπαδών

Προβοκάτσιες θεωρεί η Μόσχα τις επιθέσεις Αγγλων χούλιγκαν εναντίον ρώσων στη Γαλλία  όπου διεξάγεται το  Euro 2016, καθώς χθες  το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη και το Γαλλικό ΥΠΕΞ και προχώρησε σε διάβημα για την απαράδεκτη κράτηση των Ρώσων οπαδών στη Γαλλία και συγκεκριμένα ενός λεωφορείου με κατεύθυνση τη Λιλ.rwsiki simaia

Πηγές από τη Μόσχα μιλούν για προβοκάτσιες που μοναδικό στόχο έχουν τη στοχοποίηση της Ρωσίας ώστε να υφαρπάξουν τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου το 2018.

Η Μόσχα έκανε λόγο για “προκατειλημμένα μέτρα” εναντίον των Ρώσων φιλάθλων.

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι περαιτέρω πυροδότηση των αντιρωσικών αισθημάτων θα επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Γαλλίας.

“Στις 15 Ιουνίου ο Γάλλος πρέσβης στη Μόσχα, Jean Maurice Ripert, κλήθηκε στο Ρωσικό ΥΠΕΞ. Ενημερώθηκε για το διάβημά μας σχετικά με την  κράτηση μιας ομάδας Ρώσων φιλάθλων που κατευθύνονταν από τη Μασσαλία προς τη Λιλ για τον επόμενο αγώνα του Euro 2016 στο οποίο συμμετέχει η ρωσική ομάδα”.

Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι η συμπεριφορά κάποιων Ρώσων οπαδών στο Euro 2016 είναι απαράδεκτη εντούτοις υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις.

Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις των Βρετανών φιλάθλων στο Euro που καταπατούν και ατιμάζουν τη ρωσική σημαία είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

“Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις προκλήσεις των οπαδών άλλων χωρών όταν υπάρχουν προσβολές εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης ή των Ρώσων αθλητών” είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Η Γαλλική Αστυνομία μπλόκαρε χθες Ρώσους οπαδούς οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο τους με κατεύθυνση τη βόρεια πόλη Λιλ χωρίς να έχουν σταλεί προειδοποιήσεις στους Ρώσους διπλωμάτες.

“Η Μόσχα θεωρεί αυτή τη συμπεριφορά απαράδεκτη και είναι απαράδεκτο αυτό το περιστατικό. Ζήτησαν να ελέγξουν τα έγγραφα και τα προσωπικά πράγματα” είπε ο Σ.Λαβρόφ.

“Η Γαλλία πρέπει να απέχει από τέτοια περιστατικά καθώς αψηφεί τις υποχρεώσεις της Σύμβασης 1 της Βιέννης , έχω ήδη στείλει σχετική λεκτική προειδοποίηση στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών να απέχει από τέτοιες παραβιάσεις” πρόσθεσε ο Σ.Λαβρόφ.

“Οι Γαλλικές αρχές έπρεπε να μας ειδοποιήσουν, στη Ρωσική πρεσβεία ή στο Προξενείο με κάποιο τρόπο αλλά αντί αυτού η Μόσχα έμαθε για το περιστατικό από ανακοινώσεις των Ρώσων φιλάθλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Να σημειωθεί ότι η UEFA επέβαλε πρόστιμο 150,000 ευρώ στη Ρωσική Ομοσπονδία αθλητισμού για τα επεισόδια.