Tρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι με 3 νεκρούς

Με τρείς νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, που ενήργησε 575f3614c361888b608b4586εκ μέρους του ISIS έληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας η κατάσταση ομηρίας στην περιοχή Ιβελίν, κοντά στο Παρίσι. Ο τζιχαντιστής μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 42χρονο αστυνομικό – ιδιοκτήτη οικίας, όπως και την γυναίκα του. Ευτυχώς γλίτωσε από την μανία του το 3χρονο παιδί τους.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τον δράστη, αλλά πολύ σύντομα ακούστηκαν εκρήξεις και σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης των ομήρων και σύλληψης του 20χρονου δολοφόνου.

Ο δράστης τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος», ενώ νεκρή βρέθηκε και η σύζυγος του αστυνομικού – πιθανότατα αστυνομικός και η ίδια, ενώ σώο ήταν το τρίχρονο παιδί του ζευγαριού, αν και σε κατάσταση σοκ.

Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα, ο δράστης εμφανιζόταν ως φανατικός ισλαμιστής. Λίγη ώρα μετά το διπλό φονικό, το “Ισλαμικό Κράτος” ανέλαβε την ευθύνη.

Σύμφωνα με την Doninique Rizet από τον BFM TV πρόκειται για υπόθεση τρομοκρατίας. Ο άγνωστος ενήργησε κατά παραγγελία εκτέλεση. Πρόκειται για λίστα ονομάτων αστυνομικών που έχει στείλει η ISIS σε οπαδούς της με την διαταγή να τους εκτελέσουν.

Ο δράστης έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο. Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε περί τις 21:00 (22:00 ώρα Κύπρου) στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε “Αλλάχου Άκμπαρ” όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

“Θα χυθεί άπλετο φως” στην “ακριβή φύση” αυτής της “φρικιαστικής τραγωδίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής.

Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ. Στη Γαλλία, όπου διεξάγεται από την 10η Ιουνίου το Euro 2016, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας, καθώς ο κίνδυνος τρομοκρατικής ενέργειας θεωρείται υψηλός από τις αρχές.