Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν μυστικά τον Βίλι Μπραντ κατά τον ψυχρό πόλεμο

Ο σοσιαλδημοκράτης άλλοτε καγκελάριος της ΟΔΓ, είχε χρηματοδοτηθεί bradnt.11.6.708μυστικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950, ενώ ήταν ακόμη βουλευτής στο Δυτικό Βερολίνο, για να προωθήσει τη γραμμή της στενότερης διατλαντικής συνεργασίας, αποκάλυψε χθες ένας Αμερικανός ιστορικός.

Οπως έδειξε η έρευνα του Σκοτ Κράους, η οποία βασίστηκε στα αρχεία του ομόσπονδου κρατιδίου του Βερολίνου και παρουσιάστηκε στον Τύπο, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός είχε λάβει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ένα ποσό ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων από την αμερικανική κυβέρνηση. Η Ουάσινγκτον επιδίωκε, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που μπόρεσε να βρει ο ιστορικός, να βοηθήσει τις προσπάθειες του Βίλι Μπραντ, τότε βουλευτή και δημοτικού συμβούλου του Δυτικού Βερολίνου, για την προσχώρηση της νεαρής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο στρατόπεδο της Δύσης, καθώς μαινόταν ο ψυχρός πόλεμος.

Η γραμμή του ατλαντισμού αντιμετώπιζε τότε ιδιαίτερα έντονη αμφισβήτηση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), μεγάλη μερίδα των μελών του οποίου εξέφραζε την έντονη αντίθεσή της στον επανεξοπλισμό της ΟΔΓ και στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ.

“Ναι, ο Βίλι Μπραντ είχε δεχθεί πληρωμές που προέρχονταν από τα αμερικανικά ταμεία. Αλλά αυτό θα πρέπει να αποτιμηθεί στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου και του εκδημοκρατισμού της Γερμανίας”, αφού υπήρχε “ένας κοινός σκοπός” του νεαρού τότε Γερμανού πολιτικού και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε ο Αμερικανός ιστορικός μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Το ποσό των 200.000 γερμανικών μάρκων, το οποίο μπόρεσε να εξακριβώσει ότι καταβλήθηκε ο Σκοτ Κράους, ήταν σημαντικό την εποχή εκείνη, καθώς ήταν ίσο με το ένα τρίτο των συνδρομών των κομματικών μελών του SPD στο Βερολίνο, σημείωσε το γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel. Η καταβολή των κεφαλαίων αυτών είχε καμουφλαριστεί πίσω από την υπερτιμολόγηση ένθετων της τοπικής εφημερίδας της οποίας ο Μπραντ ήταν τότε αρχισυντάκτης.

Ο Κράους ανέφερε ότι ανακάλυψε και άλλες ενδείξεις στα αρχεία οι οποίες αφορούν πληρωμές και εκλογική στήριξη προς τον Μπραντ. Το Ιδρυμα Βίλι Μπραντ του Βερολίνου, το οποίο βοήθησε την έρευνα του Αμερικανού ιστορικού, απέρριψε την ιδέα πως ο πρώην καγκελάριος διεφθάρη από την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι την εποχή εκείνη υπερασπιζόταν με όλους τους τρόπους τον δυτικό προσανατολισμό της Γερμανίας. Ο Μπραντ “δεν εξαγοράστηκε, διότι το να εξαγοράζεται κάποιος σημαίνει ότι κάνει κάτι με αντάλλαγμα χρήματα, το οποίο δεν θα έκανε σε διαφορετική περίπτωση”, τόνισε ένας από τους εκπροσώπους του ιδρύματος, ο Μπερντ Ρότερ.

Ο Βίλι Μπραντ αντιμετώπισε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας κατηγορίες ότι τον χρηματοδοτούσε η CIA, ειδικά τη δεκαετία του 1970, που πάντοτε διέψευδε. Ο Μπραντ, δήμαρχος του Βερολίνου (1957-1966) και μετέπειτα καγκελάριος της ΟΔΓ (1969-1974).

Το 1973 ξέσπασε το «σκάνδαλο Γκιγιόμ», όταν οι μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ένας από τους γραμματείς του Μπραντ, ο Γκίντερ Γκιγιόμ, ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Ένα χρόνο αργότερα ο Γκιγιόμ συνελήφθη και ο Βίλι Μπραντ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, παραιτήθηκε από καγκελάριος.

Για τις προσπάθειές του ανάπτυξης κλίματος αλληλοκατανόηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το 1971 η Νορβηγική Ακαδημία του απένειμε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Βίλι Μπραντ πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 8 Οκτωβρίου του 1992, τρία χρόνια μετά την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου.